I AF-borgens Stora salen finns en slinga av namn på framstående alumner från Lunds universitet. För första gången på 50 år ska samlingen nu utvidgas.
– Ambitionen är att hela Lunds historia representeras, säger Maja Kallin, verksamhetschef för Akademiska föreningen.
Det är längs läktarens utsida i Stora salen i AF-borgen som man hittar en träpanel utsmyckad med namn på särskilt framstående alumner från Lunds universitet. Bland namnen finns historiska figurer som Carl von Linné och Axel von Fersen. Samlingen av namn är en tradition som går tillbaka till år 1860. Sedan dess har man i samband med renoveringar succesivt fyllt på med särskilt viktiga Lundaalumner.
I dagsläget har dock det exklusiva sällskapet varit oförändrat sedan 1970. Det ska man ändra på nu. Akademiska föreningen har meddelat att de tar emot förslag från allmänheten på nya kandidater till den så kallade namnfrisen. Utöver ett namnförslag efterfrågas en motivering i fritext.
Akademiska föreningen framhåller att man vill ha bredd bland hedersalumnerna. ”Insatser inom samtliga ämnesområden och yrkesfält är meriterande” skriver de på sin hemsida. De enda faktiska kraven är omfångsrika, men tydliga: man ska ha varit inskriven på Lunds universitet och man ska vara död.
Maja Kallin är verksamhetschef för Akademiska föreningen och en del av den grupp som beslutar om vilka alumner som ska upp på väggen. Hon menar att det finns flera orsaker till att förändring sker just nu.
– Vi vill fylla på lite! Sen fyller ju också Akademiska föreningen 200 år 2030, så vi vill ha nya namn uppe när det är dags för jubileum. Planen är att få upp två namn om året fram till dess, säger hon.
Föreningens gamla arv avspeglar sig också i det nuvarande urvalet av alumner. Det är svårt att inte lägga märke till överväldigande andelen gubbnamn. Nu kan det vara dags att balansera ut könsfördelningen lite – man vill få in fler kvinnor i den historiska namnslingan.
– Ambitionen är absolut det, och se till att hela Lunds historia representeras. En del av historien är förstås mansdominerad, men vi vill också ge en bredare bild, säger Maja Kallin.
De breda kriterierna öppnar upp för en del frågetecken. Var ligger egentligen ribban? Är det Nobelpris eller en lite extra skön inställning under studietiden som krävs? Det blir svårt att inte hypotisera kring nu levande Lundaprofiler. Kanske är sportjournalisten Olof Lundh, som hävdar sig vara upphovsmannen till traditionen att avsluta nationskvällen med Stad i ljus, en potentiell framtida alumn?
– Jag ser det som en självklarhet, säger Maja Kallin och skrattar.
– Vad kan vara viktigare? Jag ska göra allt jag kan för att se till att idén finns där när den dagen kommer.
De första två av de nya namnen kommer offentliggöras i samband med Akademiska Föreningens årsdag den 30 november. Sista dagen att skicka in bidrag är 30 september.