Efter nästan två års trakasserier valde Elin att anmäla städaren, som var anställd vid universitetet, för sexuella trakasserier. Nu har han sagt upp sig, men Elin känner sig fortfarande dåligt behandlad och kritiserar universitetets hantering av fallet.
I början av sommaren 2022 sitter en ny doktorand på sitt kontor. En av städarna, en man i 50-årsåldern, ställer sig i dörröppningen. Han har åtsittande och tunna mjukisbyxor på sig och undrar om hans penis syns genom dem. Hon svarar ja. Enligt doktoranden pekar städaren mot eller tar sig på skrevet. Städaren säger att det inte är hans fel att han har ”en sån stor kuk” innan han lämnar rummet.
I mitten av augusti 2022 bestämmer sig doktoranden Elin, som egentligen heter något annat, för att göra en anonym anmälan om sexuella trakasserier till HR-avdelningen på den berörda institutionen.
– Jag gick till HR på institutionen och frågade om jag kunde göra en anonym anmälan och fick direkt ett nej, vilket jag nu vet är felaktigt, säger hon.
Elin är rädd att en anmälan skulle slå tillbaka mot henne och väljer därför att inte fortsätta processen. Problemen med städaren tar dock inte slut.
– Han började ta tag i sin penis framför mig, fast på avstånd. Man såg att han inte tog tag för att klia sig eller något, för man såg verkligen hans penis, säger Elin.
Att undvika städaren var i längden för jobbigt, så i september 2023 talar Elin med honom.
– Jag ville ge honom the benefit of the doubt, för han kanske på riktigt inte fattade hur obekväm jag blev. Jag bestämde mig därför för att prata med honom och förklara hur jag hade upplevt det. Då sa han bara att han önskade att jag hade sagt något tidigare. Han bad inte om ursäkt och han fortsatte att ha på sig samma byxor, säger hon.
Elin berättar att han även efter samtalet fortsatt hade på sig samma byxor och tog tag i sin penis inför henne.
Nästan två år efter den första händelsen bestämmer sig Elin för att kontakta HR igen. Elins arbetsmiljö är inte hållbar.
– Jag gick och pratade med HR och frågade vad jag kunde förvänta mig, men HR-personen på fakulteten hade ingen aning. Jag frågade vad som är första steget när man vill göra en anmälan och det visste hon inte heller. Hon visste ingenting om ett enda steg i processen.
– Efter det kontaktade de HR centralt på Lunds universitet och då började saker hända på riktigt, säger Elin.
Prefekten på Elins institution kommenterar kritiken mot HR via mejl. Han konstaterar allvaret i att en person som upplever en kränkning inte får tillräckligt stöd av HR.
”Vi ska aldrig avråda från anmälan och vi ska upplysa om vad man kan förvänta sig av processen om man gör en anmälan. Det är också fullt möjligt att göra en anonym anmälan, dock blir det inte möjligt att utreda en sådan anmälan eftersom man inte kan intervjua alla inblandade parter.”
Prefekten förklarar även att HR-avdelningens oförmåga att förklara hur processen skulle gå till beror på att städaren inte lyder under institutionen och det därför är universitetets HR-avdelning som ska ta över.
”Det kan därför hända att vår HR-representant inte känt till de faktiska åtgärder som vidtogs, men denne borde då hjälpt till och tagit reda på var doktoranden kunde få information om detta. Vi kan bara beklaga om så inte skett och kommer att arbeta för att se till att vi förbättrar våra rutiner här så att något liknande inte sker igen.”
Extern utredare tas in
Städaren blir arbetsbefriad med lön och en extern utredare, Human & Heart, tas in för att undersöka om det Elin utsattes för är sexuella trakasserier. Två andra kvinnor kommer också in med anmälningar. Städaren ska ha tagit sig i skrevet när han haft stånd och tittat på dem. De beskriver också att han ska ha burit tunna, åtsittande, nästan genomskinliga byxor. De två kvinnorna drar dock tillbaka sina anmälningar innan utredningen sätter igång.
Human & Hearts utredare fann att städarens beteende varit mycket olämpligt, men inte sexuella trakasserier. De menar att Elin borde ha sagt ifrån vid händelserna. Elin tycker att utredarna uppträtt oprofessionellt under utredningen och ignorerat att städaren fortsatt ta på sig själv efter att hon pratat med honom.
– Om något så var den externa utredaren den största källan till stress för mig, de var förjävliga, säger Elin.
Richard Mårtensson Adin, försäljningschef på den externa utredaren Human & Heart, säger att han inte kan kommentera det enskilda fallet. Han lyfter att det är viktigt att beställaren och utredaren samarbetar för att göra processen så skonsam som möjligt, men att det är arbetsgivarens ansvar att se till att parterna i ärendet får stöd.
– Något otroligt viktigt här är att organisationer som beställer utredningar måste erbjuda stöd, något vi också påtalar, säger Richard Mårtensson Adin och fortsätter:
– Det är ofrånkomligt att man i en utredning kan känna sig ifrågasatt, för utredaren måste ställa kontrollfrågor. Båda parters berättelser måste kontrolleras och ifrågasättas. Hur respektfull man än är kan den typen av frågor upplevas som konfronterande och väldigt svåra.
Universitetets HR-specialist gör en egen utredning. I denna lyfter hon att städaren är tidigare dömd för sexuellt ofredande och utsatt tre kvinnor på arbetsplatsen för liknande beteende. HR-specialisten menar därmed att beteendet han utsatt Elin för är att betrakta som sexuella trakasserier.
Situationen var oerhört stressande.
Universitetet inleder ett uppsägningsärende, men städaren, som nekar till anklagelserna, säger upp sig innan han blir avskedad.
Elin berättar att städaren efter utredningen vid ett tillfälle följde efter henne på stan. Han följde henne in i och mellan två affärer innan hon hann cykla ifrån honom. Trots att städaren inte kommer finnas kvar på arbetsplatsen känner hon sig inte tillfreds.
– Jag har känt mig väldigt osäker och att anmäla har varit kafkaeskt. Allt jag ville var att han skulle byta byxor. Situationen var oerhört stressande, säger hon.
– Jag tror att om jag skulle göra om allt hade jag bara övervägt att byta arbetsplats.