Våra bästa spartips

Terminsstart! Dra fram pennskrinet, massera geniknölarna och öva upp småpratet. Nu ska årsbudget göras, matlådor preppas och erbjudanden jagas. Lundagårds kulturredaktion tipsar om sina favoritmetoder för att få studiepengen att räcka så långt som det bara går.

Maxa studentlegget

Studentrabatter finns överallt om du är uppmärksam. På Skissernas museum får lundastudenter gratis inträde. Många museum i Malmö har även de studentrabatt. Utöver museum finns det gott om utomhuskonst i Lund och Malmö. Ta med några kompisar och utforska. Man är bara student en kort stund i livet, det är viktigt att utnyttja studentlegget till fullo.

Snylta oblygt

Foto: Johanna Nilsson

Gå på mässor, lunchföreläsningar och vernissager: alla vet att gratis är gott. På de här ställena kan du få med dig kunskap och knyta kontakter, men viktigast av allt: gratis prylar, mat och dryck. Dessutom kan du njuta av konst och verka riktigt cool och mystisk på vernissager. Världen är ditt ostron, mingla på för plånbokens skull.

Låna böcker

Biblioteket är din vän. Om du gillar att läsa på telefonen eller på plattan är biblioteksappen Biblio att rekommendera. Där kan du låna både e-böcker och ljudböcker med ditt bibliotekskort. Annars kan du låna böcker av dina vänner. Som det uttjatade uttrycket lyder: ”att läsa är att resa”, och så här reser du gratis.

Maria Henricsson

Mealprep

På mataffärens app får man varje vecka några speciella erbjudanden på ingredienser som man kanske inte har testat än, men är nyfiken på. Då är det bara att googla fram ett enkelt recept med samma ingredienser och köra på! ”Portionen under tian” brukar ha flera som man kan blanda med Ica-rabatt, till exempel. Man sparar pengar och lär sig att laga nyttig mat. En win-win!

Pre-dumpstring

Foto: Isak Aho Nyman

Säg att du redan har veckohandlat, men du är sugen på någon typ av bröd eller bakelser. Det finns ingen rabatt på närmaste mataffär och det är fortfarande många dagar kvar tills CSN kommer. Inga problem. Appar som ”Karma” eller ”Too good to go” har alltid flera matkassar som annars slängs. Hjälp butikerna minska matsvinn och unna dig något gott på en och samma gång.

Bara begagnat

Det känns alltid bra att köpa begagnat, framför allt när man inte alltid har råd att köpa nytt. Men ibland har man inte tid eller ork att ta sig till Erikshjälpen och då har man olika appar som alternativ: Plick, Tradera, Sellpy. Kläderna är bra, som nya, och du kan alltid lägga ett bud som passar dig. Det är dessutom ett ”produktivt” sätt att prokrastinera.

Florencia Larrosa

Stick från stan

Drömmen om billiga secondhandkläder krossas på Erikshjälpens linoleumgolv lika snabbt som dörren stängs bakom dig. Varje ny södertjej som kommer in blir en ny konkurrent i jakten på den perfekta kjolen. Ta därför pågatåget ut från Lund i valfri riktning och hoppa av på slutstationen. Jag lovar dig att du kommer att vara själv om att leta vintage läderskor i Svarte.

I forskningens tjänst

Foto: Johanna Nilsson

Jag har bekostat många av mina vänners födelsedagspresenter genom att låna ut min kropp till vetenskapen. Att den lundensiska livsstilen ska räknas som höjden av sundhet går kanske att ifrågasätta, men med en lön på 200 kronor i timmen (och en gratis färd genom en magnetröntgen) ställer jag gärna upp. De får data och jag får pengarna att köpa en monstera till min väns inflyttningsfest.

Törnrosadieten

Om du dagen efter en natt på nationen vaknar upp med ett härjat bankkonto och cirka 400 kronor kvar att leva på månaden ut är mitt tips att inte stiga upp alls. Sov igenom föreläsningarna, luncherna och frukostarna. Sov igenom tristessen och hungern, känn dig som en svältkonstnär. Köp torkade baljväxter nästa CSN för att undvika repetition.

Maria Müllern-Aspegren

Artikeln publicerades ursprungligen i Lundagård nummer 5 2024. Läs hela tidningen i digitalt format här.