Propalestinsk demonstration i Lund: ”Tystnad och censur från Lunds universitet”

Ett år har gått sedan Hamas terrorattack mot Israel. Det blev startskottet till kriget i Gaza. Under måndagen arrangerade Lund students for Palestine en demonstration till stöd för offren i Gaza. Demonstranterna riktade kritik mot Lunds universitet, som de menar har hållit tyst om kriget.

Demonstrationen var arrangerad av Lund students for Palestine och cirka 150 personer, de flesta i 20–25-årsåldern, deltog. Demonstrationståget gick från Kårhuset vid LTH till Kungshuset i Lundagård. Syftet med demonstrationen var att protestera mot Lunds universitet, som de menar har hållit tyst om kriget.

– De vill provocera oss – låt oss inte gå in i deras hat. Vi är fler, vi är starkare än dem. Den här rörelsen kommer att lyckas, det finns inget annat alternativ, sa en person under inledningstalet.

Demonstranter på väg från LTH mot Kungshuset i Lundagård. Foto: Justinas Smertinas

Erik Renström, rektor vid Lunds universitet, har tidigare svarat på kritiken.

– Vad vi gör nu är precis den grundläggande akademiska hållningen som alla universitet i världen gör, alla fria universitet, som säger att vi inte tar ställning i politiska konflikter, sa han i samband med tältprotesterna i våras.

När Lundagårds reportrar försöker få kommentarer från deltagare i demonstrationen kom arrangörer fram och sa att de inte skulle prata med Lundagård. När Lundagård frågar vilken anledning som ligger bakom bojkotten svarar en av volontärerna:

– Ni har skrivit ”really shitty” saker, sa en av volontärerna på plats.

Vid 12:00 började demonstrationståget vandra från Kårhuset mot Lundagård. Demonstrationen var under de första tio minutrarna tyst och ett 20-tal deltagare hade svart tejp för munnen och höll i en banderoll som visade ”Silenced by Lund University”. När tåget gick förbi Matematikhuset vid LTH byttes tystnaden ut mot slagord som sedan fortsatte att höras fram till slutstationen Lundagård.

I demonstrationståget fanns bland annat plakat med texten ”From the river to the sea, Palestine will be free”, ”What happened to academic freedom” och ”No rest until LU divests”.

Demonstrationen gick huvudsakligen lugnt till, förutom en situation då en demonstrant blev knuffad och en annan slagen av en kvinnlig åskådare utanför Eden i Paradis. Därutöver blev även en av Sydsvenskans fotografer slagen av samma kvinnliga åskådare. Polisen var där och kunde lugna ned situationen. Händelsen är polisanmäld.

Demonstranter tejpade sina munnar för att symbolisera LU: tystnad. Foto: Justinas Smertinas

Vid 12.45 var demonstrationen framme i Lundagård. Väl framme placerade sig hela demonstrationståget utanför huvudingången till Kungshuset där rektor Erik Renström har sitt kontor. Därefter hölls tal av personer som medverkat i demonstrationen.

– I 76 år har världen blundat för det som har hänt i Palestina. Lunds universitet har varit medskyldigt under hela denna tid. I dag markerar ett år sedan världen öppnade ögonen för vad som pågår. I dag markerar också ett år av tystnad och censur från Lunds universitets ledning, sa en person under ett av talen.

– Lunds universitet har samarbeten på alla nivåer som fortsätter att upprätthålla apartheidstaten, från företag som har pågående verksamhet i Israel, till utbytesprogram i Israel som palestinier inte kan delta i. Till att bjuda in vapentillverkare som skapar saker som används för att mörda palestinska barn.

Lunds universitet har valt att inte kommentera demonstrationen, men hänvisar till att de tidigare bemött kritiken på sin hemsida.

”Lunds universitet följer utvecklingen i Israel, Gaza och i regionen med stor bestörtning och oro. Lunds universitet fördömer alla terrorhandlingar och attacker på civila varhelst de genomförs i världen och står i alla lägen för mänskliga rättigheter”, skriver de bland annat.

På frågan om utbyten i Israel skriver de:

”Lunds universitet står för akademisk frihet. Forskare har frihet att själv besluta hur och vem de samarbetar med under de lagar och förordningar som fastslagits av riksdag och regering. Detta kan innebära att universitetet genom utbyten och samarbeten verkar också i regioner där det råder krig eller konflikt.”

”En grundläggande hållning är att studentutbyten och forskningssamarbeten har möjligheter att förändra och förbättra människors villkor runt om i världen.”

Demonstrationen fokuserade inte bara på kriget i Gaza. Även situationen i Libanon uppmärksammades.

– Nu [i Libanon], liksom i Gaza, verkar det som om de försöker tillämpa samma brutala taktik igen. Trots dessa grymheter fortsätter några västerländska länder, ledda av USA och tillsammans med mainstreammedia, att stödja Israel, sa Hugo Sánchez Toth inför publiken i Lundagård.

– Rörelsen för Palestinas befrielse har vuxit och blivit alltmer mångsidig, med människor från alla typer av bakgrunder som enas i en gemensam sak. Det är en kraftfull och hoppfull rörelse som sprider sig över hela världen. Och så länge vi vet att vi kämpar för det som är rätt och sant, måste vi upprätthålla vår revolutionära optimism.

– Jag vill avsluta med att tacka studenterna från Palestina för ert enorma arbete och för möjligheten för mig att stå här och tala med er. Ett stort tack också till alla som har kommit hit i dag för att visa sitt stöd, och till alla där ute som fortsätter att kämpa för Palestina. Familjerna som varje helg tar med sina glada barn till demonstrationerna, fyllda med hopp om en bättre framtid.

Vid 13:40 avslutades demonstrationen.

Demonstrationen nådde Lundagård, där tal hölls. Foto: Justinas Smertinas
Demonstrationen utanför Kungshuset i Lundagård. Foto: Hannes Eriksson Ahlström