Göteborgs nation öppnar ny bar: ”Fyller ett tomrum i Lunds studentliv”

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

Med baren Bojen står Göteborgs nation för det senaste tillskottet i Lunds uteliv. Barverksamheten är igång men processen har varit tuff på grund av lokalens tidigare hyresgäst.
– De lämnade det i fullständigt kaos, säger Alice Bergmark, prokurator social vid nationen.

Östra Mårtensgatan 15 är numera hem för barverksamheten Bojen, en av få barer eller klubbar i Lund som inte ligger under jord.

– Det här fyller ett tomrum i Lunds studentliv. Vi ville ha något som enbart driver en pubverksamhet och som inte ligger en trappa ned i en källare, säger Alice Bergmark.

Namnet, liksom nationens andra lokaler, anspelar på temat båtar. Barlokalen är inredd med båtskrot som köpts i Limhamn. Kompasser, åror och sjövimplar pryder väggarna tillsammans med mat- och dryckesmenyer.

– Inspirationen till Bojens namn kommer från Kajplats (nationens nattklubb på fredagar). Man lägger till vid en boj för en vilostund innan man når kajplatsen i sin hemmahamn, berättar Alice Bergmark.

Barlokalen är inredd med båtskrot som köpts i Limhamn. Kompasser, åror och sjövimplar pryder väggarna. Foto: Göteborgs nation

Verksamheten drivs nu av sex förmän på torsdagar och fredagar och har öppet båda dagar från 18.00 till 01.00.  

Idén till vad som skulle komma att bli Bojen väcktes våren 2023, när lokalen på Östra Mårtensgatan blev ledig. Ett år senare började arbetet med hur verksamheten skulle se ut. Alice Bergmark beskriver processen som utmanande eftersom de inte fått se hela lokalen innan de tog över kontraktet.

– Vi hade bara sett lokalen som gäster hos restaurangverksamheten som låg där innan. Men det kändes ändå naturligt att ta över kontraktet då det är samma hyresvärd som det är för vår klubblokal på samma adress, berättar Alice Bergmark.

Den 1 augusti tog nationen till slut över lokalen, men var inte beredda på det omfattande renoveringsarbete som väntade.

– De tidigare hyresgästerna hade lämnat det i fullständigt kaos. Bläck med mat låg kvar i diskrummet och det var matfett i hela köket, säger Alice Bergmark.

– Tjänstemannakåren har dock visat ett otroligt engagemang med lokalen och har hjälpt till med ett rent ut sagt skitgöra.

I dag är barverksamheten i full gång, fredagen den 13 september slog baren officiellt upp dörrarna. Bergmark berättar att det varit fullsatt från öppning till stängning sedan dess.

– Det var otroligt att få se folk sitta på stolarna vi kånkat dit. Allt vi visualiserat oss i processen fick man äntligen se, berättar Alice Bergmark. 

Lundagård har sökt de tidigare hyresgästerna, men utan resultat.