Izzat Ali, 33, blev slagen under demonstrationen

- in Nyheter

När måndagens demonstrationståg nådde fram till Eden i Paradis uppstod plötsligt tumult. Demonstranten Izzat Ali, 33, blev slagen av en kvinnlig åskådare och Lundastudenten Adla Lagström, 30, blev knuffad.
– Vi försöker bara öka medvetenheten kring folkmordet. Det är inte ett acceptabelt beteende att putta folk, säger Adla Lagström. 

Vid lunchtid under måndagen började det pro-palestinska demonstrationståget att röra sig från LTH ner mot Kungshuset i Lundagård, där tältprotesten mot Lunds universitet (LU) ägde rum under vårterminen. Det var till en början en tyst demonstration. Flera av demonstranterna hade tejpat över sin mun som en symbol för LU:s tystnad. 

Men mot slutet av demonstrationen uppstod tumult. Utanför Eden puttade en kvinnlig åskådare omkull en äldre man som deltog i demonstrationen. Adla Lagström, 30, såg när det hände. 

– Jag försökte säga till henne att det där inte är okej. Men innan jag hann säga något började hon ropa att vi inte skulle röra henne. Jag rörde aldrig henne, men hon knuffade mig, säger Adla Lagström. 

Efteråt är Adla Lagström upprörd över att kvinnan puttat henne.

– Vi försöker bara öka medvetenheten kring folkmordet och demonstrerar mot folkmordet. Det är inte ett acceptabelt beteende att knuffa folk som använder sin rättighet att demonstrera, säger hon.

Att Israel utför ett folkmord i Palestina är inte bekräftat. FN har slagit fast att det finns rimliga skäl att anta det och frågan utreds, men är ännu inte klargjord. 

– Jag gillar inte personligen heller när folk rör mig utan tillåtelse. Jag blir jätteupprörd, fortsätter Adla Lagström.

Izzat Ali, 33, åkte upp från Malmö till Lund för att delta på demonstrationen. Han är vän med bland andra Adla Lagström. När han ser att kvinnan försöker putta Adla Lagström ännu en gång väljer han att ingripa. Han ställer sig mellan Adla Lagström och kvinnan. Då får han ett slag emot sig från kvinnan, som sedan går därifrån. Izzat Ali valde att polisanmäla händelsen efter demonstrationen. Han är heller inte förvånad över att det hände. 

– Tyvärr, så förväntar jag mig det här i Sverige, för det har hänt innan. Vi har protesterat i ett år och det fortsätter att hända. Folk lägger sig i, säger han.

Izzat Ali tror att det grundar sig i rasism och ignorans.

– Den här kvinnan ser bara en sida av berättelsen och det är farligt. Vi vet var det leder. Här leder det till att hon puttar oss. I Palestina leder det till död.

För både Izzat Ali och Adla Lagström kändes det viktigt att delta på demonstrationen och visa solidaritet med Palestina. De är själva också palestinier.

– Jag måste demonstrera. Om jag inte gör det tror jag inte att jag hade kunnat leva med mig själv. Alldeles för många i min släkt har dött, säger Izzat Ali.

Läs mer:

Propalestinsk demonstration i Lund: ”Tystnad och censur från Lunds universitet”