Nationerna får ha öppet längre – ingen nappar

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

I juni infördes nya riktlinjer som tillåter längre öppettider för studentnationerna i Lund. Hittills har ingen utnyttjat möjligheten. I stället väljer nationerna att hålla öppet fler dagar i veckan.

I juni antogs nya riktlinjer kring serveringstillstånd inom Lunds kommun. Restauranger, krogar och studentnationerna, som alla har permanenta serveringstillstånd, har getts möjligheten att servera alkohol till klockan fyra på morgonen. Med tillfälliga tillstånd kan de dessutom få ha öppet ännu längre, till klockan fem. Ändringarna bottnar i en motion från Socialdemokraterna, med syftet att främja Lunds nattliv.

Trots detta har inga nationer valt att hålla öppet längre än sina ordinarie tider, berättar Annika Landfors på tillståndsenheten i Lunds kommun.

”Vi har inte fått in några ansökningar om serveringstillstånd till 04 eller tillfällig servering till 05”, skriver hon i ett mejl.

”Däremot har nationerna redan innan de nya riktlinjerna klubbades snappat upp budskapet från kommunen om en mer tillåtande syn på deras serveringstillstånd.”

De tidigare avtalen kring stadigvarande tillstånd var dels ett internt kontrakt med Kuratorskollegiet, samt ett externt med kommun och polis. Kommunens nya attityd verkar ha uppfattats av flera nationer som en möjlighet att inte bara utöka verksamheten, utan också välja hur det ska göras.

Flera nationer har nämligen fått tillåtelse att utöka antalet serveringsdagar i sina permanenta tillstånd, vilket innebär att alkohol får serveras fler dagar per vecka i stället för fler timmar per natt.

”Efter att media rapporterade om motionen i samband med förra valrörelsen har alla nationer förr eller senare hört av sig med ansökan om att få fler serveringsdagar,” skriver Annika Landfors.

Lösningen gynnar framförallt jobbare och förmän, menar Kuratorskollegiet i ett uttalande som stöds av samtliga nationer. Eftersom de som jobbar på nationerna arbetar ideellt vill man garantera en bra stämning med rättvisa villkor. Att utöka öppettiderna en extra timme skulle innebära en stor extra påfrestning för jobbare, ordningsvakter och grannar. Ett vanligt klubbpass på Lunds nation kan exempelvis innebära arbetstider från klockan 20.30-03.30 på natten.

”Kort och gott kan man säga att det inte är i frågan om att förlänga öppettider där nationen helst ser förändringar”, skriver Joel Severins- son, kurator vid Lunds nation.

Inte heller Erica Wåhlin, kurator för Helsingkrona nation, ser något behov av att utnyttja de nya öppettiderna.

”På våra sista tacksittningar har vår klubb utökad öppettid till klockan tre, och samtidigt som det är otroligt roligt och uppskattat så märker vi också att den extra timmen kan vara påfrestande”, förklarar hon i ett mejl.

Nationernas beslut att inte utnyttja öppettiderna har även andra skäl.

”Vi i kulturkvadranten har grannar både vägg i vägg och runtomkring nationen att ta hänsyn till”, skriver Agnes Morano, kurator vid Östgöta nation.

”Dessutom ökar kostnaderna för klubbarna om man behöver anlita vakter och DJ:s ännu fler timmar varje vecka.”

Hittills har alla tidigare förfrågningar från nationerna godkänts. De senaste att vilja utöka sina serveringsdagar är Lunds och Smålands nation, vars ansökningar just nu behandlas.