KULTURREDAKTIONENS FREDAGSTIPS: Äventyrsbad, feelgood och frågesport

Sveriges mest studentikosa kulturredaktion är tillbaka med rykande färska tips inför helgen. Den här veckan tipsas det om nyskriven dramatik på Intiman i Malmö, äventyrsbadets läkande krafter för en vänskap på tomgång och en frågesport med lundensisk anknytning.

Foto: Malmö Stadsteater.

Feelgood-teater om åldrande 

Det kanske låter som raka motsatsen till trevligt att återvända till sitt inre, hormonstinna sextonåriga jag, men i David Greigs nyskrivna pjäs Två systrar blir det faktiskt just det. Teateruppsättningen, som spelas på Intiman i Malmö, kretsar kring Amy (spelad av Sandra Stojiljkovic från Tunna blå linjen!) och hennes syster Emma. Som vuxna återvänder de till ruinerna av sitt ungdoms semesterparadis, campingen Holiday Paradise. Föreställningen är både fin och rolig, samtidigt som den berör existentiella frågor om åldrande, drömmar och livsval. Passa på att knipa en biljett – sista föreställningen går den 16 november!
Emmy Odeskog
Patrik Steorn, Carolina Sandgren och Paul Tenngart i ”Kulturfrågan kontrapunkt”. Foto: SVT

Kulturell frågesport

För två veckor sedan drog årets säsong av Kulturfrågan kontrapunkt igång. Den inbitne frågesportstittaren känner till att ”kultur” brukar finnas som en kategori i tävlingen jämte ”sport”, ”historia” eller ”mat”. Men i Kontrapunkt är kategorin ”kultur” bara utgångspunkten, med specifika undergrupperingar för klassisk musik, konst och litteratur. Musiken framförs ofta live av någon virtuos klassisk musiker och litteraturen läses upp av ingen mindre än Stina Ekblad.  Om inte det vore nog är en av de tävlande i år Paul Tenggart, lektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, perfekt för den som längtar efter en lundakoppling i TV-rutan!

Isak Aho Nyman

Badhuset på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Artem Verbo/Unsplash.

Högevalls äventyrsbad

Har du och din vän fastnat i att alltid bara “gå ut och öla lite”? Behöver ni “krydda till” vänskapen och hitta tillbaka till varandra? Gå då på äventyrsbad tillsammans – förslagsvis badhuset här i Lund. De erbjuder studentrabatt och billigare inträde för dem som besöker under kontorstid (perfekt för ett vars liv styrs av Timeedit-schemat) Jag och min vän gick direkt från seminariet till vattenrutschbanan och är nu på passionerat plationiskt nykära.

Maria Müllern-Aspegren

Bild från konsert med kören Bella Voce i domkyrkan 2014. Kören på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Jens Hansen.

Klassiskt i kyrkan

Allhelgonatiden är inte bara en tid då andevärlden gör sig extra påmind, det är också en högtidsstund för oss som älskar körmusik. Sedan några år tillbaka anordnas Lund Choral Festival i slutet av oktober och även i år är programmet späckat. En särskild höjdpunkt kommer gå av stapeln imorgon när den tyska kören Michaeliskantorei Kaltenkirchen under ledning av dirigent Daniel Zimmermann sjunger Mozarts legendariska requiem. En mer perfekt kombination får man leta efter! Om du tycker ”requiem” låter som en tråkig låttitel vill jag också tipsa om att lyssna in dig lite på stycket i fråga, du kommer känna igen det.

Isak Aho Nyman