AF Bostäder (AFB) är Lunds största aktör på marknaden för studentboenden. De försöker marknadsföra sig som studenternas vän. Tyvärr tyder de höga hyrorna på något annat, skriver Kornelius Persson.
Detta är en opinionstext i Lundagård. Skribenten svarar för åsikter i krönikan.
Vi är många som mött AFB:s käcka stil. Det är trots allt svårt att missa de små färgglada budskapen, oavsett om de finns i tvättstugan eller på firmabilarna. Det är allt från ”Ha en bra, hållbar dag” till små lappar med påminnelser om att ta bort fluffet som blir kvar i torktumlaren. Den finurliga stilens syfte är att framställa stiftelsen som sympatisk. Det är att försköna sanningen.
För AF Bostäder är en dyr hyresvärd. Hyran på vissa ettor uppgår till omkring 7 000 kronor, vilket är lite mer än hälften av den vanliga studentens inkomst. Lundagård frågade Claes Hjorttronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder, om det är ett rimligt pris för en enrummare. Han svarade att om man inte har råd med det kan man välja en annan bostad. Uttalandet tyder på begränsad kunskap om hur svårt det faktiskt är att hitta ett boende i Lund, framför allt som novisch. Vissa studenter är tvungna att välja den dyra lägenheten för att slippa behöva sova på en möglig soffa i Södra Sandby eller att inte studera i Lund över huvud taget.
De som har råd att bo i en lägenhet behöver ha en orimligt stram budget som lämnar små möjligheter till oförutsedda utgifter. Alternativet är att ha rika föräldrar som kan putta in extra kapital eller själv jobba extra utöver studierna. Det är såklart bra att studenter känner att de kan arbeta utöver sina studier, men ett jobb ska inte vara ett måste för att kunna betala hyran. Syftet med studentbostäder är att studenter ska kunna bo i dem under studieåren. Om ett kombinerat bidrag och lån från CSN inte kan täcka hyran borde det inte få kallas studentbostad.
AFB menar att anledningen till att de nybyggda lägenheterna är så pass dyra att bo i är en kombination mellan ett hållbarhetsfokus i byggnationen och att husen ska bära sina egna kostnader. Det är förstås bra att bygga hållbart och det hade varit ekonomiskt oansvarigt att inte låta hyreshusen bära sina kostnader. Men om det innebär att man bygger lägenheter som studenter inte har råd att bo i borde stiftelsen antingen låta bli att bygga eller strunta i att bygga hållbart. AFB:s roll är inte att gå först i klimatomställningen, utan deras syfte är att tillhandahålla bostäder åt Lunds studenter. Om de inte går att kombinera måste AFB fokusera på grunduppdraget.
Nu är skadan redan skedd. Kämnärsvägens nybyggnationer går inte att finansiera på ett annat sätt än genom höga hyror. Däremot behöver AFB tänka om inför framtida nybyggnationer. Det krävs nämligen mer än färgglada bilar för att vara studenternas vän.