Fallgropar att undvika

Ny stad, nya studier, nya rutiner. Det finns mycket att hålla reda på för en nyinflyttad (eller för den delen väl inbodd) student. Lundagårds kulturredaktion tipsar om nio misstag att undvika för att maxa studietiden i den lilla staden i söder.

Ensam i Lund

Du är ny i Lund och i takt med att terminen går känner du dig allt mer ensam. Ofrivillig ensamhet är inte ovanligt, speciellt om man är ny i en stad. Det kan vara nervigt, men ta mod till dig: Föreslå en fika med någon trevlig i seminariegruppen eller gå med i en förening för att träffa andra människor. Glöm inte att vänskap kan ta tid.

Vad ska du bli?

Foto: Johanna Nilsson

Oroar du dig för att du slösat ungdomen på en duktig utbildning eller saboterat framtiden för att du pluggat ”flumkurser”? Det finns ingen (bra) universell manual för framgång och självförverkligande. Prata med andra studenter som känner likadant. Då påminns du om att vi är många som inte vet vad vi håller på med och att man måste vila i osäkerheten.

En runda till

Att inte ha kontroll över drickandet kan kännas skamfullt, trots att det är vanligt. Var uppmärksam på varningssignalerna och tveka inte att vända dig till Studenthälsan för stöd. Det är mycket bättre att söka hjälp än att ens lustfyllda livsstil leder till att man lämnar universitetet med ett diplom i ena handen och ett missbruk i andra.

Andrea von Essen

Efter regn, mer regn

Tror du att du står över vädrets krafter? Tänk om. Den där coola-men-ändå-obrydda-läderjackan du köpte på en second hand-butik i Malmö som skulle sätta tonen för ditt nya livskapitel betyder ingenting i Lund. Låt dig heller inte luras av några soliga dagar på sistone. Nej, köp kläder som tål vatten. Och gör det fort. För. Det. Kommer. Att Regna.

Trist inredning

Foto: Johanna Nilsson

Ny stad, nytt hem – dags att inreda! Givetvis kommer Ikea och Billy-hyllan till din undsättning. Men var på din vakt du inredningsivriga student, att shoppa på Ikea har sina risker. Väl ute i Svågertorp (nej, Ikeas planeringsstudio i Nova är faktiskt inget varuhus) är det lätt att svepas med. Och därmed är din studentlägenhets öde som en budgetversion av Ikeas visningsrum kommet.

Åk ut i världen (ibland)

Ett bit in i terminen och flödet av studier och studieliv är outtröttligt. Festerna är många och cykelavstånden korta, evenemang varje kväll och nya bekantskaper bakom varje hörn – ack, varför skulle någon lämna Lund? Och visst, Lund i all ära, men låt inte studielivsbubblan omsluta dig så hårt att du glömmer att falafeln är billigare och havet närmare i Malmö.

Ella Kettula

Räds ej kursboksnotan

Kurslitteraturen är en av studentekonomins stora fiender. Varje terminsstart försvinner en ansenlig del till valfri bokhandel för diverse tegelstenar som kommer att läsas (på sin höjd) en gång och sedan aldrig igen. Spara slantarna till bättre böcker (eller annat) och lös kursbok på annat sätt. Om bibliotekets exemplar är utlånade finns det mesta som helt lagliga PDF:er!

Gå inte vilse

Foto: Johanna Nilsson

Det står sällan i informationsbroschyrerna om gyttret som är Lunds gatnät. Tror du att du gått på en rak gata? Tänk igen, du har antagligen roterat 180 grader helt utan att märka det. Om du inte är uppmärksam kommer du att hamna mitt på ett rapsfält innan du vet ordet av. Den enda lösningen är att brösta turistlooken och ständigt konsultera kartan. Använd fysisk karta för att gå all in.

Ta cykeln

Lund är superlitet rent geografiskt. Samtidigt känns sträckan från Ulrikedal i söder till Delphi i norr som en vandring värdig Frodo i Sagan om ringen. I den här miljön blir färdmedlet ”cykel” till en direkt superkraft. Visst, det är lite backigt uppför, men oj vad lätt det blir när du ska hem igen efter den där urballade korridorsfesten i norra delen av stan.

Isak Aho Nyman

Artikeln publicerades ursprungligen i Lundagård nummer 6 2024. Läs hela tidningen i digitalt format här.