Lundagårds stora guide till nationsbarer

- in Lundagård testar, Nationer, Studentliv

Lundagårds krogrecensent Krubb har besökt Lunds nationer för att få en översiktsbild över pub-utbudet. För både nya och gamla studenter, för både den rutinerade nationsbesökaren och hemmasittaren. Nationslivet har något för alla och här är din guide.

Smålands nation

Onsdagspuben – onsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Vi går in genom Smålands port, tar till höger och lämnar studentlivet. Eller så känns det i alla fall för ett ögonblick – i lokalen som mer liknar ett schysst hak på kontinenten än en studentpub. ”Kärlek och revolution” står det på en av de rödsvarta väggarna. ”Girl, that’s so communist” på en annan. Men en studentpub är det trots allt. Priserna är låga och ölsortimentet brett. Nationen har även en alldeles egen öl vid namn ”Smålands”, ett initiativ som kan ses som en förebild för Lunds andra nationer.

Kvällens middag är currygryta med ris och det är en god rätt, men utan extravaganser. Detsamma gäller drinkarna på menyn. Med namn som Carribean Eclipse och Ms Rosa Luxemburg byggs förväntningarna upp, men drinkarna vi får liknar mer spritiga groggar än cocktails. Stämningen är det som sticker ut. Denna kväll är det ”Boardgame night”, men det är också vanligt med live-musik eller ”Drink & Draw”.

Några timmar efter öppning är lokalen proppfull, sorlet öronbedövande och atmosfären på topp. I ena hörnet finns ett pingisbord, i ett annat kan man spela Guitar Hero och folk minglar hejvilt mellan långborden ända fram mot småtimmarna. För den som är ute efter satsiga maträtter och välblandade drinkar kan andra nationspubar vara bättre. Men för den som är trött på nationslivets monotoni och törstar efter något nytt, kan nästa onsdag vara den perfekta möjligheten att gå in genom porten, ta till höger och stöta på något helt annat.

Göteborgs nation

Skybar – torsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

På Göteborgs nations Skybar är det inget häng i någon källare, utan baren lever upp till sitt namn – man dricker sina drinkar utomhus med utsikt över hela Lund. Om du av någon anledning skulle sakna Danmark, kan du gå till Göteborgs nation och i alla fall se bron över. Är det för kallt går det lika bra att hänga inomhus i Skybars mysiga och intima lokal. Stället är perfekt om man vill leva ut sitt liv som lundastudent-influencer. Under vårt besök pågår ett febrilt fotande upp på taket, både av utsikten, drinkar och tjejer i grupp.

Skybar är ett perfekt dejtställe, med en romantisk utsikt och möjlighet att beställa billiga drinkar. Dessutom finns här färre platser än på andra nationer, vilket minskar risken att du springer in i gänget du var ute och festade med förra helgen. Däremot är inte allt perfekt och romantiskt. Sitter man för länge uppe på taket och det blir mörkt finns det ingen belysning och man behöver en ficklampa för att hitta till dörren ner. Det finns inte heller några kuddar eller dynor på  stolarna, vilket gör att det både är kallt och drar ner mysfaktorn.

Servicen är vad man kan förvänta sig på en nation, det tar lite tid och vi behöver påminna servitören om drinken vi beställt. Man får dock bordsservering om man tar sig hela vägen upp på taket. Med sin unika utsikt är Skybar ett ställe du inte vill missa. Det kan dock vara en god idé att planera in besöket och boka bord innan, då lokalens ringa storlek gör att platserna tar slut snabbt.

Kalmar nation

Ölkällaren – tisdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Det börjar inte bra. Efter en misslyckad offensiv veckan innan gör vi återigen ett försök att komma in på en av Kalmars pubar, denna gång deras klassiska ölkällare som hålls varje tisdag. Det är en rätt skrämmande kö som möter oss utanför, vilket annars brukar vara en ovanlighet på nationernas pubar. Kanske är orsaken att Kalmar är en av få nationer som valt bort klubbverksamhet helt och hållet för att satsa helhjärtat på pubverksamhet.

Kalmar är också unik i bemärkelsen att de tar inträde till sina pubar, vilket höjer både ribban och förväntningarna något. Efter cirka tre kvart i duggregnet blir vi insläppta, och väl inne vänder upplevelsen snabbt. Belysningen är hemtrevlig och musikvolymen på en lagom nivå. Att all konversation på borden omkring oss sker på engelska skänker också en semesterliknande känsla.

Men det absolut bästa med Kalmar är ändå deras gudasända karaffer. Vid bra väder är en stor pitcher serverad på den fina utegården oslagbar och relativt ovanlig i den snåriga världen av nationsbarer. I egenskap av att vara den nation som riktar sig allra mest till internationella studenter är maten som väntat riktigt god, men om något lite långsam att få serverad. Man märker att puben drivs av folk som verkligen brinner för att dricka en god öl på puben – det hela känns ovanligt kompetent för ett studentengagemang. Det här är en bar för de flesta, men kanske allra mest för surölsfantaster, tyska utbytesstudenter och människor med fantastiskt nördiga intressen.

Västgöta nation

Freda’ kök och bar – fredagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Borden på Västgötas Freda’ kök och bar är dukade med nationens finaste dukar. Vi blir ledda till vårt bord av hovmästaren och insuper atmosfären av tända ljus och skjortbärande nationsaktiva. På menyn finns tre olika huvudrätter att välja mellan, en efterrätt och ett stort sortiment av såväl öl som vin och drinkar. I väntan på maten serveras vi en god focaccia, och när huvudrätterna väl kommer ut är vi inte besvikna.

Smakerna sitter, men portionerna är något små och ingen av oss blir helt mätta. Även servicen brister på vissa punkter: Vi bad om en läsk som aldrig kom, vi blev debiterade för drinkar vi inte druckit och det var lite av en kamp att få kyparens uppmärksamhet. Samtidigt var personalen uppmärksam nog att fixa ovanligt goda alkoholfria cocktails till oss, vilket nog uppskattas av många studenter, särskilt precis efter nollningen.

För att sammanfatta vårt besök var det inget som var riktigt dåligt, men samtidigt var verksamheten inget som verkligen golvade oss. Maten var god, servicen var okej och atmosfären var mysig – men vi skulle inte säga att upplevelsen riktigt når den ”lyxiga” beskrivningen som nationen annonserar. Det finns många nationer som väljer att kombinera både bar och restaurang i en verksamhet, och just nu skiljer sig Freda’ kök och bar inte nämnvärt från resten. Det finns en bra grundidé, och vi kommer nog absolut att återvända hit igen, men konceptet kanske behöver finslipas en aning.

Sydskånska nationen

Torsdagspuben – torsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

De som letar efter ett ställe i Lund som kombinerar stämningen på en pizzeria med skoldisco letar inte förgäves om de tar sig till Sydskånskas Torsdagspub. Värmeljus står utplacerade på rutiga dukar och discokulan i taket sprider spotlightsens blå sken på ett sätt som för tankarna till klassfest. Ur högtalarna strömmar flera av Hoziers låtar.   

Det är torsdag klockan 19 på Tornavägen, precis mellan LTH-land och resten av Lund. I grupper om cirka sju personer sitter studenter med pastellfärgade hoodies vid långbord och äter veganskt. Ett trevligt sorl av konversationer på engelska och svenska fyller lokalen. I dag bjuds det på Fried Rice för 60 kronor, men parallellen till pizzeria är faktiskt inte helt fel. Låt oss säga att det inte är Grönt och Gott, och du kommer definitivt inte att gå hungrig härifrån.

Det tafatta i att alla drycker inte hittas, i att kortmaskinen inte fungerar och i att bartendern byter språk mitt i beställningen, kompenseras hundrafalt av hjälpsamheten man bemöts med. Jobbarna fixar med placeringen så att alla ska få plats och man får till och med dryckesrådgivning när man beställer den minst creddiga cidern på menyn.

Bredvid oss sitter en grupp med internationella studenter. På frågan om de tänker komma tillbaka hit igen svarar de att de just höll på att planera in nästa besök. Och vi kan inte annat än instämma i deras förtjusning och uppmana till att boka bord. Det behövs om man ska få plats på detta populära ställe.

Kristianstad nation

Pub Lottas – onsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Det första vi möts av när vi kommer till Kristianstad nation för att gå på Pub Lottas är en lång kö. Alla bord är bokade, och vi har tur att få några av de sista drop in-platserna. Väl inne möts vi av en fräsch och lite väl ljus pub. Vi slår oss ner med en öl och väntar på varsin halloumiburgare. Puben fylls direkt med folk vilket skapar god stämning, och jobbarna är snabba med att börja lassa ut maten.

Det är inget fel på halloumiburgaren, men den är heller inte exceptionell. Den begränsade mängden tillbehör på burgaren gör den inte till någon smakupplevelse. I stället ska man satsa på pubens pommes frites som med sin perfekta kryddning och krispiga yta helt klart är kvällens höjdpunkt. Det hörs ingen musik och det är över huvud taget ganska låg ljudvolym på puben, vilket gör att varje tystnad i samtalet märks.

Detta ihop med det lite omysigt belysta rummet gör Pub Lottas till ett svårt ställe att gå på dejt på. I alla fall om du inte är beredd att verkligen hålla samtalet i gång eller äga pauserna. I stället för dejt är Pub Lottas perfekt för den som vill umgås och prata utan att behöva överrösta musiken, få njuta av goda pommes och en kall öl – särskilt under happy hour klockan 21.00-22.00. När vi blickar ut över lokalen ser vi stora kompisgäng mitt i intensiva samtal, och en del av tystnaden sväljs av sorlet från borden. Varför inte ta med sig ett kort- eller brädspel och njuta av att faktiskt kunna se vad som står på korten och höra vad motspelarna säger?

Hallands nation

Wangö pub quiz – onsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Sugen på en rolig och avslappnad kväll med vänner? Då är Wangö Pub Quiz på Hallands det perfekta alternativet för dig. Som en av få nationer i Lund som arrangerar pubquiz (samt karaokepub) regelbundet, erbjuder Hallands en härlig mötesplats där du kan kombinera kunskapstörst med gemenskap.

Från historia till popkultur och sport – varje onsdag bjuder Hallands på en salig blandning av frågor som du och ditt sällskap får klura på i en miljö likt en engelsk pub. Quizet passar både den erfarne quizdeltagaren men även för en nybörjare. Kanske kan just ditt lags namn få pryda  deras wall of fame? Samtidigt är puben ett utmärkt tillfälle att träffa nya människor och bredda ditt nätverk. Den lätta stämningen gör det enkelt att prata med bordet bredvid och skapa tävlingsanda lagen sinsemellan.

Utöver quizet erbjuder nationen ett varierat utbud av ölsorter, inklusive deras egenbryggda lager. För den som är hungrig finns det tilltugg och enklare käk. Service kan ibland vara långsam, vilket gör att man får vänta på både mat och dryck. Dessutom dyker tekniska problem upp då och då, som att ljudsystemet hakar upp sig, vilket kan störa upplevelsen då man inte hör frågorna. Matutbudet är något begränsat och skulle kunna varieras för att fler ska kunna hitta något de gillar.

Sammanfattningsvis är Wangö Pub Quiz ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en annorlunda kväll i Lund. Även om det finns saker att förbättra, är det en härlig plats att tillbringa sin onsdagskväll ifrån plugget.

Blekingska nationen

Onsdagspuben – onsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Blekingskas pub ligger i de nya lokalerna i norra Lund. Miljön är ny och fräsch men än så länge lite personlighetslös. Detta vägs dock upp av menyn där det finns mycket att välja mellan oavsett om man vill ha en drink eller en öl. Den klassiska nations-pubs-känslan finns kvar i dryckesurvalet men med nya inslag som gör menyn intressant. På sedvanligt nationsmanér kan man beställa öl på kanna till sitt sällskap, men även sangria. Det finns också alkoholfria val i form av läsk, mineralvatten och mocktailen Shirley Temple som enligt vår medhavda expert på drinken i fråga: ”inte är en Shirley Temple, men ändå god”.

Utöver drinkarna finns det också möjlighet att beställa en liten måltid, med alternativ för veganer. Kvaliteten och mängden är förvånansvärt god för nationsmat och speciellt bra är pommes fritesen. Utöver kvällens rätt finns också en del att beställa som kan vara passande för ett sällskap att dela på, exempelvis nachos som är ett stående inslag på många nationer. Pris gällande både maten och drycken är rimliga och ett bättre alternativ om man inte vill spendera vanliga pubpriser. Det är däremot inte det billigaste vi sett på nation.

Vår upplevelse av onsdagspuben är att den är lagom för ett mitt-i-veckan besök. Musiken är inte alltför hög och passar därför ett sällskap som vill fokusera mer på samtal eller brädspel (som finns att låna!) än musik och atmosfär. Det finns potential att locka många olika sorters studenter, men Blekingska kanske är extra passande för de som råkar bo i norra Lund.

Helsingkrona nation

Winbladhs restaurang – torsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Winbladhs resturang är precis som Helsingkrona ofta är – pålitligt och trevligt. På HB är det gott och blandat med LTH:are, ekonomer och samhällsvetare som samsas och umgås. Kvällen börjar något svajigt då det är obemannat i entrén vilket leder till en bra stunds väntan innan insläpp, trots bokat bord. Väl i restaurangen är stämningen glad och det hörs tjatter från de fyllda borden. Winbladhs bjuder på en huvudrätt och efterrätt för 75 kronor. Till huvudrätt blev det katsu, ris och kålsallad och cheesecake till efterrätt. Maten är en smaksensation och går hem hos hela bordssällskapet. Portionen är lagom stor och mättade.

Det är också trevligt att äta något nytt, då man får anta att få studenter har tid och ork att laga katsu hemma. Där Winbladhs verkligen briljerar är med servicen i restaurangen, som lyckas kompensera för kvällens skakiga början. De är effektiva i baren, snabba med maten, avdukningen och kommer snabbt med efterrätten.

Jobbarna är trevliga och har bra koll på vad gästerna behöver. Även dukningen får klart godkänd med vitt bordslinne och tända ljus. Lokalen är stor, fräsch och taket är vackert pyntat med gröna kvistar och ljusslingor.

En trevlig detalj är drinkrekommendationen till maten som gör att det känns än mer proffsigt. Däremot blir det minuspoäng då det vita vinet var varmt, samt väntan på att bli insläppta i början. Annars är Winbladhs väl värt ett besök och passar dig som gillar att veta vad som komma skall men som kan uppskatta en liten twist.

Malmö nation

Kryckans hörna – udda torsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

När vi kommer till Malmö nation strax efter klockan 18 är vi minst sagt lite oroliga. Vi är nog de enda där utöver jobbarna och kvällens tema, Rhodos, verkar på sin höjd innebära en flaggirlang i taket. Vår besvikelse går dock snabbt över, för Kryckans hörna, Malmö nations pub och restaurang på udda torsdagskvällar, levererar. Rätt snart är puben fullsatt och stämningen god, även om musiken är lite för hög.

En jobbare berättar att nationen nyligen införskaffat ny köksutrustning, framför allt en pizzaugn som han beskriver som ”state of the art”. Och fokuset på köket märks. Pizzorna kan vi verkligen inte klaga på, särskilt med tanke på den mycket hanterbara prislappen på 65 kronor. Degen är egengjord och har både en bra konsistens och en fin yta. Pizzan kan även göras glutenfri.

Kvällens höjdpunkt är dock helt klart drinkarna. För runt 60 kronor får man klassiska cocktails som Piña Colada, Margarita och Sex on the Beach, något man annars sällan kan unna sig. Det bidrar helt klart till den festliga stämningen att man kan dricka något fruktigt och färgglatt snarare än samma billiga öl hela kvällen.

Den generella viben fångas faktiskt rätt väl av kvällens rubrik: Rhodos. Kryckans hörna är inte stället vi skulle gå till för ett klassiskt pubhäng à la Ariman. I djungeln av blondamittbenor och festselfies kan man dock få sig några billiga drinkar, god mat och precis den stämning man behöver innan man ska ut och klubba.

Wermlands nation

Pub Opus – onsdagar

Illustration: Ida Hein Olsson

Wermlands nation har bemästrat punktbelysningens konst – på Pub Opus finns inte någon obehaglig, strålkastar-lik taklampa i sikte. Röda och blåa lampor lyser i stället bakom baren, och på borden står levande ljus. Det här går förstås hand i hand med pubens signum: Live-jazzen. Framme på scen har tre killar redan slagit sig ned och börjat spela. Det skulle kunna bli högtravande, men det blir det inte. Musiken är opretentiös på lite samma vis som Wermlands i stort. Den gör sig bra i lokalen, och bidrar till stämningen som väl närmast kan beskrivas som mysig.

Att lokalen, eller ja, källaren, är liten bidrar förvisso också till stämningen, men kommer med nackdelen att puben snabbt blir helt full. Vi får sittplats genom att tränga oss in jämte två personer som av allt att döma är på dejt (förlåt!).

Så till maten. Vilken rätt som serveras skiftar från vecka till vecka, men faktumet att det bara är just en rätt kvarstår. För den här kvällen är det vegetarisk burgare med pommes som gäller. Systemet för vem som ska få vilken beställning verkar ha några hål i skrovet. En av våra beställningar tappas bort och blir rejält sen. När maten väl kommer är den helt okej. Burgare kan aldrig bli så fel, men med en ganska basic vegopuck och få pålägg och ingen sås till pommesen(!) balanserar Wermlands ändå på gränsen. Något som väger upp lite är att nationens utbud av lager är förstärkt med Spaten istället för enbart TT och Tuborg. Och just det: Blir man trött på jazzen kan man spela biljard. Sammanfattningsvis en riktigt pubig pub med jazzig som paradrätt.

Fotnot: Av de tretton nationer som finns i staden, hann Krubb dock bara med elva. De två kvarvarande nationerna kommer besökas inom kort, och artikeln kommer att kompletteras med recensioner av dessa.

Nationspubbar som Krubb inte hunnit besöka i den här artikeln

Malmös: Mangos (onsdagar), Easy Levin (en fredag i månaden), Upper East (lördagar)

Lunds: Pizzafabriken (ojämna torsdagar)

Östgötas: Pub Punkan (ojämna torsdagar)

Göteborgs: Bojen (torsdagar och fredagar)

Hallands: Wangö karaoke pub (fredagar)

Kalmars: Pub Kaggen (fredagar)

Blekingska: Sonjas Ölcafé (lördagar)

Helsingkrona: Fredmans pub (fredagar), Elsas AW (onsdagar)