Så skiljer Lundagård på nyheter och åsikter

- in Ledare

Lundagård skiljer noggrant mellan åsiktsmaterial och nyhetsrapportering. Vi erbjuder en plattform för debatt – och har ingen egen agenda. Det skriver tidningens redaktörer Elmer Rikner, Isak Aho Nyman och Vera Svahn.

Var står Lundagård politiskt? Det är en fråga vi ofta får. Svaret är enkelt – vi är neutrala. Vi förhåller oss till nyheter utifrån de pressetiska regler som finns, där saklighet, oberoende och objektivitet står i fokus. Det betyder att vi enbart publicerar nyheter utifrån en bedömning av vad vi anser är relevant, viktigt och intressant för allmänheten att veta. Inte för att förespråka en specifik fråga eller för att driva någon speciell agenda.

Innebär det att vi undviker politiska texter? Absolut inte. Som studenttidning är vi en plattform för åsikter och debatt från hela det politiska spektrat. Det kan vara i form av debattartiklar och insändare, men det kan också komma från vårt eget opinionsmaterial. Lundagård har en mängd återkommande krönikörer och recensenter som skriver texter där de uttrycker sina åsikter.

De opinionstexter som ofta hamnar i hetluften kommer från våra politiska krönikörer. För tillfället har vi fyra stycken, två som placerar sig mer vänsterut och två mer åt höger. I sina artiklar skriver de utifrån sina egna åsikter och sina egna perspektiv. Som redaktörer lägger vi oss inte i ämnena de tar upp eller åsikterna de har. Vi redigerar texterna så att de hålls relevanta för en studentpublik och så att texten blir så bra den kan vara. 

Mellan Lundagårds politiska krönikörer och våra nyhetsreportrar finns vattentäta skott. En liknande uppdelning finns hos de flesta andra svenska tidningar med både opinions- och nyhetsbevakning. Aftonbladets ledarsida är till exempel oberoende socialdemokratisk, medan Svenska Dagbladets kallar sig för obunden moderat och Dagens Nyheters för obunden liberal. Ledarsidorna har politiska inriktningar, men det är ingenting som får påverka nyhetsrapporteringen. Detta finns det tydliga regler och riktlinjer kring. 

Våra politiska krönikörer och våra reportrar är två separata enheter, som följer helt olika spelregler. För att ta ett exempel skulle en av våra reportrar inte skriva en politisk krönika och en politisk krönikör skulle inte skriva en nyhetstext. Detta för att på bästa sätt hålla oss neutrala och samtidigt tillåta åsikter och debatt.

Ett exempel på en politisk krönika som väckt uppmärksamhet är när vår krönikör Kornelius Persson kritiserade tältprotesten ”Palestinagård” för att ha bidragit till ökad antisemitism. Lund students for Palestine svarade med en debattartikel där de motsatte sig anklagelserna, vilket ledde till en livlig debatt. Så långt allt gott.

Några veckor efter att krönikan publicerats blev det dock tydligt att flera personer uppfattat krönikan som Lundagårds officiella hållning i frågan. På en demonstration den 7 oktober var vi, i vanlig ordning, på plats med nyhetsreportrar och fotografer. Volontärer från arrangörsgruppen Lund students for Palestine uppmanade då deltagarna att inte prata med oss. 

– Ni har skrivit ”really shitty” saker, var förklaringen från en av volontärerna. 

Flera volontärer följde sedan också efter en av våra reportrar på plats.

Där och då blev vi redaktörer osäkra på vad för saker som åsyftades. Vår rapportering om tältprotesterna i Lundagård hade tidigare kritiserats av personer på olika sidor för att vara för mjuk, för tuff, för att ta för lite ställning för studenter och för att ge för mycket plats åt demonstranterna. Vi antog först att kommentaren handlade om detta, en kritik av vår nyhetsrapportering. Genom andra kanaler förstod vi senare att kommentaren till stor del handlade om Kornelius Perssons krönika. 

Att man tycker att en tidning inte skriver om saker och ting på ett sätt man själv känner stämmer överens med verkligheten är en vanlig och helt berättigad kritik. Nyhetsmedier måste kunna ifrågasättas och granskas av sina läsare för att på så sätt hållas stringenta och ansvarsfulla. 

Opinionsmaterialet i Lundagård reflekterar aldrig någon redaktionell hållning eller något ställningstagande från Lundagårds sida – det är alltid skribenternas egna åsikter. Det här gäller för alla våra krönikor, inte bara de politiska. Det gäller för våra recensioner och det gäller för inskickade texter som debattartiklar och insändare. 

Lundagård vill inte och ska inte föra studenternas, universitetsledningens eller någon annans talan. Med det sagt anser vi redaktörer att taket måste vara högt i dagens debattklimat. Vi är därför måna om att ge Lunds studenter en plattform att uttrycka sina åsikter på – det är därför vi över huvud taget har opinionsmaterial.

Tycker du att en åsikt saknas på våra sidor? Skriv en debattartikel om det, eller ännu bättre – sök till krönikör. Det är ni som läser och skriver och tycker som ger färg åt Lundagårds opinionsjournalistik. Vi erbjuder bara platsen för den att utspela sig.

Om publicitetsreglerna och medieobudsmannen

+

Om du känner dig personligen kränkt och utpekad av något som publicerats kan du anmäla till Medieombudsmannen (MO).

Som bas för prövningen hos MO finns Publicitetsreglerna – de etiska riktlinjer som mediebranschen själv dragit upp. Reglerna är inte exakta utan ska mer ses som ett ramverk, eller principer som svenska medier har att förhålla sig till. Du kan läsa mer om dem på MO:s hemsida.