Aimpoint kommer återigen att delta på årets Arkad-mässa. Detta trots stora protester mot Malmöföretaget, som säljer rödpunktssikten för bland annat militärt bruk till bland annat israeliska vapenföretag.
– Ja, precis som tidigare år så är Aimpoint anmälda till årets mässa, säger Ebba Ljunggren, ordförande för Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola (LTH).
Arkad är en mässa som årligen anordnas av Teknologkåren med syftet att minska gapet mellan studentlivet och arbetslivet. Lund students for Palestine (LSFP) har vid flera tillfällen protesterat mot studentorganisationers samarbete med företaget Aimpoint, bland annat genom en demonstration utanför Kungshuset i Lundagård tidigare i år.
Även under förra årets Arkadmässa anordnades en demonstration för att protestera mot valet att bjuda in företag som LSFP menar gör affärer med israeliska företag och militär.
– Man kan hänvisa till uttalandet de [Lunds universitet] gjorde när Ryssland invaderade Ukraina, och att då är det ju uppenbarligen möjligt för universitet att göra det. Och med tanke på vad som händer vill vi att så många röster som möjligt ska lyftas, sa Darius Backström, som är en del av LSFP, vid förra årets demonstration.
I år kommer LSFP återigen att anordna en demonstration i anslutning till mässan. Ebba Ljunggren förklarar att de i nuläget inte har någon policy som förhindrar företag som Aimpoint att delta.
– Syftet med Arkad är att vara en kontaktyta mellan näringslivet och studenterna och att ge LTH-studenter en bild av den breda arbetsmarknaden som väntar efter att man pluggat klart. Och i nuläget så har vi inte några ställningstaganden i våra policyer som talar emot samarbeten med några typer av företag, säger hon.
Ebba Ljunggren uttrycker en förståelse för att det kan skapa starka känslor att de låter företag delta på mässan som verkar inom vapenindustrin.
– Vi har verkligen full förståelse för de som mår dåligt över kriget och den humanitära kris som pågår i Gaza och vi hänvisar alla som kontaktar oss till de stödfunktioner som finns inom Studenthälsan.
Ebba Ljunggren förklarar också att deras medlemmar har möjlighet att framföra sina åsikter genom att skriva motioner och ta ställning till deras policyer.
Studentorganisationen Lunds akademiska officerssällskap (LAOS) valde att gå en annan väg och bröt sitt samarbete med Aimpoint inför deras evenemang om Sveriges Natomedlemskap.
”Inför vårt [event] valde vi att avlägsna Aimpoint som del av evenemanget då det framkom att de utgjorde hinder för att alla skulle kunna delta och komma till tals under evenemanget”, skriver Otto Silfverschiöld, ordförande för Lunds akademiska officerssällskap, i ett mejl till Lundagård.
Däremot kommer de att fortsätta att samarbeta med Aimpoint i framtiden genom att låta dem köpa annonsplatser.
”Vi konstaterar att Aimpoint följer svensk lagstiftning och säljer produkter till Sveriges Försvarsmakt och vi uppskattar vårt samarbete med dem. Vidare vill jag understryka att Lunds akademiska officerssällskap inte tar politisk ställning”, skriver Otto Silfverschiöld.
Lundagård har sökt Aimpoint.
Fotnot: I ingressen i artikeln i den tryckta tidningen står det att Aimpoint är vapentillverkare. Det stämmer inte. Aimpoint producerar rödpunktssikten som tagits fram för användning inom jakt och sportskytte. I dag exporteras de också för att användas militärt.