Under hösten för tre år sedan uppkom en idé, som under den följande våren blommade ut till en förening – Pizzaorden. En samling studenter som genom årliga vandringar kartlägger Lunds kebabpizzor och minutiöst utvärderar dem ned till varje gram och centimeter. Länge har de verkat i det dolda. Nu vill de nå ut med sina resultat.
Kvällen inleds på Mårtenstorget, ett nav för lundensiska pizzerior. Varje vår genomför Pizzaorden en vandring där medlemmarna samlas och under en eftermiddag provar tio kebabpizzor och dricker tio öl. Just denna kväll är det ingen vandring som ska genomföras, utan en mindre inspektion av tre pizzerior. Ett tiotal medlemmar har samlats för att för första gången delge sin metod och sina resultat till media. De önskar att förbli anonyma.
Först ut är Palmyra Pizzeria & Restaurang. Stekos och förväntan ligger i luften. Gruppen samlas runt ett långbord vid ingången och lägger fram en köksvåg och ett måttband på den glansiga bordsskivan. En kebabpizza med blandad sås beställs.
När föreningen grundades för tre år sedan utgjordes den av fem medlemmar. I dag är de 25. Varje höst väljs sex nya medlemmar in och de kan, efter ett antagningsprov, kalla sig kebabtekniker. Två av de närvarande medlemmarna valdes in tidigare under dagen.
– Jag hade väl visat mig vara framåtgående och kebabintresserad. Efter antagningsprovet av att provsmaka kebabsåser blev jag en del av orden, berättar en av de nyvalda medlemmarna.
Över tid kan man erhålla större uppdrag i föreningen, såsom första eller andra kebabtekniker, problemlösare, såsmästare eller finansiär.
– Finansiären ser till att det kommer in pengar till föreningen på ett eller annat sätt. Så som vi har jobbat hittills består det till stor del av revolut och pantpengar, berättar en kebabtekniker.
Pizzan anländer till bordet och ett sus ljuder genom sällskapet. En mobiltimer pausas, serveringstid är ett av kriterierna som bedöms. Med vana rörelser skrider medlemmarna till verket. Pizzan mäts och vägs, estetiken och presentationen utvärderas. Även lokalen och uteserveringen ingår i bedömningen, personalens bemötande och priset på pizzan likaså.
– Stor och fin uteservering. Mycket grönska, till och med barnstolar. Det är ju ett plus, kommenterar en kebabtekniker.
Några minuter senare är alla kriterier inmatade i ett Excel-ark. Kriterierna är viktade och bidrar olika mycket till slutbetyget. Viktigast är sås, kebab, pris och deg.
– Man kan diskutera detaljer hur mycket som helst, men i slutändan är det dansen över smaklökarna som är det centrala, säger föreningens första kebabtekniker.
En känsla av andakt fyller Palmyra då inmundigandet inleds. Under provsmakningen uppmuntras tystnad för att inte påverka kollegornas bedömning. Spontana reaktioner är dock tillåtna och tystnaden bryts då medlemmarna matar in sina individuella bedömningar i ett formulär.
– Jag gillar styrkan och sötman i såsen, men det är ingen Delphi-hetta, säger en kebabtekniker.
– Den är söt. Är det Fanta i såsen? frågar sig en annan.
Det står i våra stadgar att vi ska delge den här informationen till Lunds studenter.
Inspektionens nästa stopp är Sesam och proceduren är densamma. Pizzan beställs, mobiltimern startas, lokalen betygsätts. Samtalet kommer in på vad som får medlemmarna att engagera sig.
– Vi ses för att vi tycker att det är kul. Sedan blir det extra roligt när man tar det seriöst och försöker bedöma, berättar en kebabtekniker.
Vad finns det mer för motivation för att hålla igång denna verksamhet?
– Det står i våra stadgar att vi ska delge den här informationen till Lunds studenter, vilket vi misslyckats med tidigare. Det arbetet börjar nu, säger en av föreningens grundare.
– När man ska beställa den där hämtpizzan, då måste man ju veta var den är som bäst, tillägger en senior medlem.
Kebabs Sunt Ultima Gloria, kebab är den ultimata härligheten. Så lyder föreningens motto. Det är även en känsla som delas av merparten av de som intervjuas.
– Den här fyller inte alls ut tallriken på samma sätt som den förra, säger en kebabtekniker när kvällens andra pizza anländer och fortsätter:
– Vad säger vi om degen?
– Tunn, men fin! får han omedelbart till svar.
Ingen detalj av pizzan anses obetydlig. Vissa föredrar nötkebab, andra gyros. Det optimala antalet feferoni, kallad kebabfrukt i ordens lingo, diskuteras livligt.
– Fyra är för många. Allt upp till tre är positivt, säger en senior medlem.
Det råder sekretess kring medlemskapet i föreningen, vilket kommer med både för- och nackdelar. Å ena sidan inger det en högtidlig och exklusiv stämning, det hela känns speciellt. Å andra sidan innebär det att medlemskapet hemlighålls för andra. Samtidigt gillar medlemmarna att föreningen växer varje år och att den därmed kan leva vidare efter att de ursprungliga medlemmarna har slutat studera.
– Min dröm är att kunna komma hit om tio år och gå en vandring som alumn, säger en av föreningens grundare.
Vissa aspekter av föreningen väcker frågor. Medlemmarna hävdar att kvinnor är välkomna i orden på samma villkor som män. Trots det har en kvinna aldrig kontaktats för att gå med. Föreningen består av 25 män. När faktumet lyfts blir stämningen något osäker.
– Det är något vi har snackat om, och det känns som det är något vi behöver tänka på en gång till, säger en kebabtekniker.
Kvällens sista stopp är Mårtens Pizzeria. Processen känns bekant vid det här laget. Kebabpizzan anländer till bordet och medlemmarna får varsin slice.
– Det här var en all-round pizza. Bra på många sätt, kommenterar en kebabtekniker.
Vi har ett resultat.
Detta är föreningens tredje verksamhetsår och en stor mängd data har sammanställts. Enligt orden är Mårtens, Delphi, Bellini och Kryddans pizzerior de som presterat bäst över åren, men det sker en stor variation från en vandring till en annan.
– Vi har ett resultat.
Orden tystar orden. Alla parametrar har matats in i Excel-arket och algoritmen gör resten. Kvällens vinnare var Mårtens Pizzeria med ett betyg på 6,10 av 10. Tvåa kom Palmyra på 5,82 och sist Sesam med 5,77. Betygen är något lägre än vanligt och medlemmarna spekulerar i om det kan bero på årstiden.
Gruppen minns tillbaka till de bästa kebabpizzorna de har smakat. Det högsta betyget uppmätt av Pizzaorden är Bellini Pizzeria från tidigare i år på 8,25.
– Det var en riktigt bra pizza det, utbrister en senior medlem.
Inspektionen är över och kvällen är slut. Vågen och måttbandet packas ned i en väska. Innan orden skingras får de en sista fråga.
Finns den perfekta kebabpizzan?
– Det återstår att se. Vi har i alla fall inte stött på den än, svarar en kebabtekniker.
Pizzaorderns resultat
Top 5 i år (maxpoäng: 10)
Bellini Pizzeria ……………………………………………………………….. 8,25
Delphi Pizzeria & Restaurang ………………………………………………… 6,96
Mårtens Pizzeria …………………………………………………………….. 6,83
Pizzeria Kryddan ……………………………………………………………. 6,73
Pizzeria Gott & Nära ……………………………………………………… 6,57
Artikeln publicerades ursprungligen i Lundagård nummer 7 2024. Läs hela tidningen i digitalt format här.