Konservativa vill inskränka och censurera den amerikanska utbildningen. Sverige behöver akta sig för att inte gå i samma riktning, skriver Lundagårds politiska krönikör Smilla Lindblom.
Detta är en opinionstext i Lundagård. Skribenten svarar för åsikter i krönikan.
Det har väl inte undgått någon att Donald Trump, mannen som är känd för sina klantiga uttalanden grundade på alla typer av ismer och fobier, blir USA:s president 2025. Det är lätt att skratta åt Trumps beteende i dagens geopolitiska läge, men hur länge till kommer det att vara roligt?
Det verkar nämligen som att det kommer att ske en typ av skolreform när den nya presidenten intar maktpositionen. Den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation har föreslagit policyn ”Project 2025”. Utöver konservativa värderingar kring abort och familjefrågan står utbildning i fokus. Planen är att totalt reducera idéer i skolan kring jämställdhet, sexualkunskap, abort och reproduktiv hälsa. Trump själv har förkastat många av idéerna i offentliga uttalanden, men har samtidigt nominerat flera tjänstemän med kopplingar till projektet, såsom Russell Vought och Brendan Carr. Sedan är väl Trump inte direkt känd för att vara förutsägbar.
Samtidigt har han själv uttryckt att föräldrar ska få ökat inflytande över barnens utbildning och påpekar hur fokus ska ligga på de viktiga ämnena, såsom matematik och engelska. Ämnen som historia nämner han aldrig. De ska även ”upptäcka det ärorika med västerländsk civilisation, och komma att uppskatta USA som den friaste, mest blommande och mest dygdiga nationen i världens historia”.
Det är viktigt att komma ihåg att de reformer som sker i USA gällande utbildning inte sker i ett vakuum. De kommer från konservativa idéer som växt fram under flera år, och finns även i Sverige. USA är västvärldens front, och deras utbildningsplan kommer onekligen förändra synen på utbildning i flera delar av världen. Det som lärs ut i den amerikanska grundskolan kommer att påverka vad som lärs ut på högskolor och universitet. Som medlemmar i Nato och samarbetspartner med USA är Sverige minst sagt i riskområdet för konservativt amerikanskt inflytande över vår utbildning.
Det må kännas långt bort, men det är viktigt att komma ihåg att sådana här värderingar sakta men säkert infiltrerar vårt handlande. Den svenska akademin behöver stå stark i tider av radikalisering. Fritt och kritiskt tänkande med hänsyn till inkludering ska genomsyra vår utbildning. Här finns ingen plats för censur och värderingar präglade av rädsla.