Kuratorer uppmanar till stödröster för SSK:s kurator

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

Kuratel från flera nationer har skrivit in sig som stödmedlemmar på Sydskånska nationen (SSK) för att rösta emot motionen om att avsätta kuratorn Noa Liungman. Både Östgöta och Lunds nation har dessutom uppmanat sina medlemmar att gå och rösta.

Det har varit en turbulent vår på SSK. Motioner som vill att nationen ska uttrycka stöd för Palestina har lett till stök på nationsmöten och medlemmar som känt sig trakasserade

Motionerna, som SSK:s inspektorat menar inte är stadgeenliga, har inte tagits upp på mötena, vilket också har kritiserats.

Detta har lett till att en anonym motion har lagts fram till SSK:s nationsmöte, som äger rum under tisdagen. Motionen yrkar på att avsätta Noa Liungman genom en misstroendeomröstning.

Flera av de andra nationerna har dock uttryckt sitt stöd till Noa Liungman.

– Jag har läst igenom den här misstroendeförklaringen och jag tycker inte alls att det överensstämmer i min bild av Noa. Jag kommer ge mitt stöd till honom, säger Hallands nations kurator Victor Soomus.

För att rösta om misstroendeförklaringen krävs att du är medlem eller stödmedlem i nationen. Flera av kuratelen som Lundagård har pratat med kommer själva att skriva upp sig som nationsmedlemmar och gå och rösta.

– Jag har skrivit in mig som stödmedlem i syfte att gå dit och stötta min kollega Noa. Alla jag har pratat med i nationen är ganska eniga om att misstroendeförklaringen saknar grund. Vi vill stötta vår kära skånska vännation, säger Joel Severinsson, kurator på Lunds nation.

– Jag vågar inte svara på om det gäller alla [kuratel]. Men jag vet att det är flera som har yttrat att de absolut stödjer Noa i det här, säger Victor Soomus.

Tilde le Clercq är ordförande för Kuratorskollegiet (KK), nationernas samarbetsorgan där alla nationer ingår utom Smålands. Hon uppger i ett mejl att SSK, genom sitt kuratel och seniorskollegium, informerat om hur man blir stödmedlem om man vill rösta emot misstroendeförklaringen.

”Nationerna har inte tagit något formellt beslut gemensamt om hur man ska agera utan det är upp till varje nation. Nationerna har inte gemensamt uppmanat mig och Dustin [vice ordförande i Kuratorskollegiet] att gå och rösta, så om vi skulle välja att göra detta gör vi det i rollen som privatpersoner och inte som KK:s presidium”, skriver hon.

”SSK skulle riskera att politiseras”

Joel Severinsson uppger dock att han har uppmanat medlemmar inom sin egen nation att gå och rösta om de kan, detsamma gäller på Östgöta nation. I ett inlägg i en grupp på Facebook skriver Agnes Morano, kurator på Östgöta nation, att mycket av det som står i motionen är falskt.

”Samtliga nationer erbjuder nu därför sin hjälp till SSK genom att skriva in sig som stödmedlemmar för att gå till nationsmötet nästa vecka och rösta för att inte låta misstroendeförklaringen gå igenom”, skriver hon.

”Jag skulle därför vilja be den som har tid, lust och ork att göra detsamma.”

Agnes Morano skriver också att misstroendeförklaringen riskerar att politisera nationen, vilket skulle kunna begränsa deras deltagande i studentlivet.

De flesta nationer i Lund tillåter inte att stödmedlemmar röstar på deras möten. SSK är ett undantag – än så länge. Det ligger nämligen ett förslag till stadgeändring på bordet, som ska röstas om en andra gång i vår. Förslaget skulle ta bort möjligheten för stödmedlemmar att rösta.

Detta ser inte Joel Severinsson som något problem, trots att Lunds nation själva inte tillåter röster från stödmedlemmar.

– I SSK:s stadga står det att det är en möjlighet att göra. Så jag ser inga större bekymmer med det. Det är olika organisationer, säger han.

Noa Liungman, kurator på SSK, säger att anledningen till stadgeändringen bland annat handlar om att stoppa framtida ”kupper”.

– Vi vill göra det svårare att bedriva den typen av kupper, där medlemmar av olika anledningar skriver in sig, säger han.

– Det händer i studentlivet, framför allt kopplat till personval. I vårt fall så har det blivit kopplat till olika motioner och vi ser att det inte är något som nationen går bra av. Vi hoppas väl lite, om stadgeändringen blir genomröstad, att det någonting som vi kan lämna bakom oss.

Men hur ser du på att det kanske är exakt det som kommer hända dig?

– Ja, jag har inte så mycket att säga om det. Så länge diverse medlemmar följer vår nuvarande stadga så är det inte min plats att kommentera vad vi tycker om det. Jag tänker att den föreslagna stadgeändringen får stå för sig själv.

Lundagård har försökt identifiera motionsförfattaren/författarna, men utan resultat.

Läs mer:

Misstroendeförklaring mot Sydskånskas kurator

LSFP-motioner skapar oro på SSK: ”Medlemmar trakasserade”