Misstänker du att du betalar för hög hyra? Du är inte ensam. Det är olagligt, men inte ovanligt. Nu har juriststudenterna Carl, Benjamin och Gustav startat ett eget företag för att råda bot på problemet.
– Man har haft kompisar som betalat helt orimliga hyror. Det blir en konkurrens som inte ska få finnas, säger juriststudenten Carl Böös.
Lunds bostadsbrist är ett stort bekymmer för en bostadssökande student. Desto bättre är det för den hyresvärd som kan utnyttja situationen till sin egen fördel. Det kan de nämligen genom att ta ut olagligt hög hyra, så kallad överhyra. Detta är ett problem som de tre juriststudenterna Carl Böös, Benjamin Merret och Gustav Nordenskiöld, vill råda bot på.
– Jag vet många utsatta. Det är inte rättvist eller okej på något sätt, säger Carl.
Principen är att man inte får tjäna pengar på andrahandsuthyrning utan ska ta samma hyra som man själv betalar till fastighetsägaren. Tillägg kan göras för sådant som möbler och internet, men i princip ska det gå jämnt ut.
– Det finns en tydlig lagstiftning, men ändå uppehålls den inte i praktiken, säger Gustav.
Problemet hade de känt till länge, men det var efter kursen i fastighetsrätt som poletten trillade ner. Så småningom började företagsplanerna smidas. Efter ett sommarlov av planering och en höst av uppstartsarbete är de nu igång med sitt företag som de kallar Hyresjuristerna.
– Bara för några år sedan var det väldigt okänt och jag tror fortfarande att det är många som inte känner till det. Det är ett problem som vi hoppas ska försvinna, säger Gustav.
Carl fyller i:
– Många vet inte heller hur enkelt det är att få pengarna tillbaka.
Överhyran går nämligen att ta tillbaka om den betalats inom 24 månader. Återkallningen är just vad Hyresjuristerna hjälper till med. De båda parternas avtal jämförs och en rimlig hyra räknas ut. Efter det hör de av sig till hyresvärden och berättar hur det ligger till.
Vad händer om hyresvärden säger nej?
– Ja, då ses vi i hyresnämnden, säger Benjamin skämtsamt.
Trots den skämtsamma tonen är det en tjänst de erbjuder. Och det är endast då, om ärendet går till hyresnämnden, som de tar ut en avgift. I övrigt är deras arbete helt gratis.
– Vi räknar ju med att gå back, säger Carl.
Att ta betalt hade varit för girigt när det bara kan handla om ett fåtal mejl, menar de. Dessutom är det ett sätt att konkurrera med andra liknande företag som tar mer betalt.
Trots det lockande priset har de inte haft så många kunder än och inte heller avslutat några ärenden. Men ännu är de bara i uppstartsfasen och hoppas på att kunna dra till sig fler kunder i framtiden.
Syftet är att få erfarenhet, inte pengar. Och erfarenhet får de, både av bostadsmarknaden men också av att driva företag i stort. En stor dröm hos dem alla.
– Att driva egen advokatbyrå är en av mina största drömmar, säger Benjamin och de andra stämmer in.
Hur har reaktionerna från andra varit?
– De har varit jättepositiva. Man känner att det är något unikt när man pratar med arbetsgivare på olika mässor. De blir imponerade och stöttar oss jättemycket, säger Gustav.
Nu ska de ägna helgen åt marknadsföring. Främst på sociala medier men också med planscher på olika delar av campus, dock inte på Juridicum. Klasskompisarna på juristprogrammet klarar sig utan deras hjälp, tror de.
– Vi tror att juriststudenterna är den svåraste gruppen att locka. Klasskompisarna kommer nog ta de här delarna själva, säger Carl.
Vad är era bästa tips för att undvika att bli lurad?
– Man ska alltid ta del av hyresvärdens förstahandsavtal. Vill inte förstahandshyresgästen lämna ut sitt hyresavtal så är man ju på rätt spår, säger Benjamin.