Kommittén för Lundakarnevalen 2026 har nu tillsatts. Denna gång med färre chefsposter – och mer i arvode.
– Valberedningen gjorde ett fantastiskt val, vi är ett otroligt kul gäng, säger den nyblivne nöjeschefen Anna Lindner.
I början av november utsågs vilka som får ta plats i kommittén inför karnevalen 2026. För den nya kommittén påbörjas nu arbetet att få ihop det jättelika pusslet som är en karneval.
– Det känns lite overkligt, men jättekul, säger ekonomichefen Saga Mossberg.
För henne blir det ett sätt att kunna blanda nytta med nöje.
– Jag pluggar ekonomi, så det fungerar bra med min bakgrund. Det här är också en möjlighet att lära sig och utvecklas.
Karnevalskommittén har det yttersta ansvaret inom sina respektive områden. Det är dessutom inom gruppen som beslutet tas om vem som blir karnevalsgeneral. Till Lundakarnevalen 2026 har antalet positioner i kommittén skalats ner, från elva till nio stycken.
Bland annat kommer posterna för spons-, press- och systemfrågor bli en enda roll – kommunikationschef. Den förra karnevalsgeneralen, Emil Fredberg, som i år är rådgivare för kommittén hoppas att detta kan förenkla förarbetet.
– Det blir en smidigare beslutsgång. Är man färre kommer det att gå snabbare, säger han.
Förra Lundakarnevalen genomfördes i svallvågorna av Covid-19-pandemin. Det var först i februari 2022, bara månader innan premiärdagen, som de visste att karnevalen kunde genomföras, och arbetet inför kunde påbörjas på allvar.
– Den här gången kan man komma igång tidigare, säger Emil Fredberg.
Dessutom har det beslutats om att förlänga tiden som kommittén får heltidsarvode. Från runt fem månader till tio. Detta innebär att kommittén kommer bli heltidsarvoderade från hösten 2025 och fram till karnevalen, på grund av den höga arbetsbelastningen under perioden.
Den nytillsatta festmästaren, Edvin Simonsson, har höga förväntningar på det kommande arbetet. Den svåra uppgiften, menar han, kommer bli att sköta mängden besökare.
– Förra karnevalen såg rekordmånga besökare. Den stora utmaningen är att hantera alla människor, att alla ska ha någonting att göra, säger han.
Likt de flesta andra i kommittén har Edvin Simonsson en bakgrund som aktiv i studentlivet. Vid sidan om sin utbildning till gymnasielärare har han varit prokurator social på Lunds nation.
– Den här rollen är som handen i handsken för mig. Det är mycket tillstånd och sådant som man behöver ha koll på. Dessutom är det bra med erfarenhet av att ha jobbat med människor.