Lunds universitets magasin (LUM) riskerar att gå i graven efter 56 år. Förslaget har väckt starka reaktioner, och nu höjs röster från flera håll för att stoppa nedläggningen.
– Vi har inte fått en chans att säga vårt, säger professor Martin Sunnqvist.
När förslaget att lägga ner LUM blev offentligt i mitten av december reagerade en grupp universitetsanställda, som bestämde sig för att starta en namninsamling mot nedläggningen. Uppropet samlade snabbt ihop över 800 underskrifter och har nu skickats till universitetsledningen.
”Vi menar att LUM har ett stort antal kvaliteter som gör den till en omistlig del av universitets både interna och externa information”, står det bland annat i uppropet.
Martin Sunnqvist är professor i rättshistoria vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till namninsamlingen. Han menar att LUM är en av de få informationskanaler som når och knyter samman hela universitetet.
– Det finns inget annat forum som kan ge samma överblick över vad som händer i hela organisationen, över fakultetsgränserna. Vi är ett stort universitet, LUM skapar en känsla av gemenskap.
– Det är inte heller bara en informationskanal från universitetsledningen. Sådana kanaler har vi redan, där beslut, rutiner och riktlinjer kommuniceras inom organisationen. Det är en journalistisk produkt som både rapporterar nyheter och granskar det som händer vid universitetet.
Vicerektor Jimmie Kristensson har sagt att de välkomnar granskning, men att det är något som de mer traditionella medierna borde fokusera på. Vad tänker du om det?
– Visst ligger det något i det, men det ena utesluter inte det andra. Sydsvenskan och Lundagård, eller andra tidningar, skriver mer om sådant som intresserar en bredare allmänhet eller om studentperspektivet. Men Lunds universitet är så stort att det nästan fungerar som ett samhälle i sig. Det borde finnas en aktör inom universitetet som rapporterar om det som händer och granskar vissa frågor.
Förslaget att lägga ned LUM är en konsekvens av universitetets sparkrav och omorganisering inom sektionen för kommunikation. Fokus ska i stället läggas på forskningskommunikation med internationellt genomslag och en mer systematisk internkommunikation.
– LUM håller en hög kvalitet och är en bra produkt. Men i de prioriteringar som behövs när organisationer och kommunikation förändras, så är LUM en av de saker som tyvärr behöver prioriteras bort, sade vicerektor Jimmie Kristensson till Lundagård i december.
Men beslutet att lägga ner LUM upplevs av många som hastigt och dåligt förankrat, menar Martin Sunnqvist. Enligt honom har universitetsledningen inte rådfrågat fakulteterna eller skickat ut någon remiss.
– Vi har inte fått en chans att säga vårt. Ett sådant här beslut borde ha föregåtts av en bredare diskussion och en ordentlig utredning, säger han.
Ett slutgiltigt beslut om LUM:s framtid väntas fattas inom de närmaste veckorna av förvaltningschef Susanne Kristensson. I ett mejl till Lundagård skriver hon att alla synpunkter beaktas i beslutsprocessen:
”För närvarande pågår en förändring av hela den universitetsgemensamma kommunikationsverksamheten vid Lunds universitet. Det är en omfattande process som involverar flera sektioner i den gemensamma förvaltningen. Målet är att på sikt få en effektivare och mer ändamålsenlig kommunikation. I ett sådant arbete sker alltid prioriteringar och ibland är det svåra avvägningar som behöver göras. Det har diskuterats i olika grupperingar under hösten. Alla synpunkter är viktiga och värdefulla och de beaktas också i beslutsprocessen.”
Läs mer:
Universitetstidningen LUM går i graven