Efter tumult vid en demonstration vid Universitetshuset i somras har Lunds universitet (LU) fått tillstånd att sätta in ordningsvakter i Lundagård. Men säkerhetssatsningen får mothugg.
– Jag tror inte att detta är lösningen på problemet, säger universitetsadjunkten Anna Pardo.
Lunds universitet har nu tillstånd att anlita ordningsvakter för att öka tryggheten i och kring Lundagård, något Sydsvenskan var först att rapportera om. Fredrik Billsten, säkerhetssamordnare vid universitetet, förklarar i ett mejl till Lundagård att beslutet fattades efter en extern utredning som påvisade behovet av att stärka säkerheten.
Beslutet har däremot inte övertygat alla. Anna Pardo, universitetsadjunkt vid institutionen för psykologi, menar bland annat att de anställda inte informerats om beslutet.
– Det har inte skett någon dialog om att detta tillstånd har sökts, eller hur ordningsvakterna ska användas. Vi har inte fått någon information alls som anställda, säger Anna Pardo.
Utredningen genomfördes efter en incident i somras, då propalestinska demonstranter störde en diplomceremoni i Universitetshuset genom att blockera trappan. Under händelsen puttade en dekan bort en av demonstranternas telefon och pekade finger mot dem, vilket ledde till en anmälan.
”Behovet har funnits även tidigare men jag skulle säga att demonstrationerna påskyndade arbetet i verksamheten”, skriver Fredrik Billsten.
I universitetets ansökan till polisen fastställer de att ”klagomål och känsla av otrygghet utifrån de händelser som skett har föranlett att både studenter och anställda vid Lunds universitet känner en ökad oro”.
Anna Pardo har inte hört talas om att universitetet har pratat med anställda om de upplever sin arbetsplats som otrygg.
– Man kan ju fråga sig vad som blir en otrygghet. Är det otrevligt att bli påmind om de hemska saker som sker i världen och är det då en säkerhetsrisk? säger Anna Pardo.
– Universitetet är ju mycket större än Lundagård. Detta skyddar ju bara de lokalerna och personalen där rektorn är i närheten, säger Anna Pardo,
Samtidigt skriver Fredrik Billsten, som även gjort ansökan till polisen, att campus är en säker plats att vara på:
”Vi får inga indikationer på att medarbetare eller studenter i allmänhet känner sig otrygga”, skriver Fredrik Billsten.
Han förtydligar även att ordningsvakternas syfte är att öka tryggheten och har befogenhet att ingripa om en hotfull situation skulle uppstå.
– Det är klart att folk kan känna sig otrygga men jag tror inte att detta är lösningen på problemet. Kan ordningsvakterna verkligen nå känslan av otrygghet och hjälpa? säger Anna Pardo.