Tuffa tider kräver förändring

- in Ledare

Många tidningar genomgår en ekonomisk kris och Lundagård är inget undantag. Detta kommer innebära förändringar för er läsare. Det skriver tidningens redaktör Elmer Rikner i ledaren till Lundagård nummer 1 2025.

Lundagårds papperstidning kommer ut åtta gånger per år till alla studenter och anställda vid Lunds universitet. Tidningen du håller i handen, har däremot inte gjort det.

Anledningen är enkel: Vi har inte råd. Det är inget nytt och vi är inte ensamma, men faktumet kvarstår – studentjournalistiken håller sakta men säkert på att dö ut. Det är bortom problematiskt.

Jag vill börja med att lugna alla läsare. Vi har behövt minska distributionen, men tidningen går fortfarande att hämta upp på många ställen runt om i Lund (bland annat i Studentinfo i AF-borgen). Ambitionen är dessutom att återgå till vanlig upplaga senare i vår. Men det löser inte grundproblemet. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har papperskostnader skjutit i höjden. Lägg där till en svag svensk krona och höjda distributionskostnader, så får man en förståelse för varför många tidningar har haft det svårt de senaste åren. Som om inte det vore nog har allt färre kunder råd att annonsera i tidningen. Med andra ord, ekvationen går inte ihop.

Vi är heller inte ensamma. På drygt fyra år har studenttidningarna i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Umeå lagt ned sin fysiska upplaga eller helt och hållet försvunnit. Två av dem bara det senaste året.

Lägg där till universitetstidningen LUM, som troligen kommer att läggas ned under våren, så finns det inte mycket student- och universitetsjournalistik kvar. I stunder som dessa är det viktigt att tänka på vad studentjournalistiken faktiskt betyder. Jag kommer genast att tänka på de senaste årens händelser. När Lundagård avslöjade skattefusk på Wermlands nation för drygt ett år sedan. Eller när universitetet ändrade sin investeringspolicy efter att Lundagård visat att Lunds universitet hade pengar i det ryska oljebolaget Gazprom 2014. För att inte tala om när Lundagård 2007 rapporterade om att universitetet tog ut ockerhyror av internationella studenter.

Det här är saker som kanske inte annars kommit fram. Jag vill inte ens tänka på hur mycket som faktiskt pågår bakom kulisserna, men som riskerar att förbli hemligheter.

Om du som läsare någon gång uppskattat en artikel, tycker det vi gör är viktigt eller värnar om den fria journalistiken – sprid ordet. Ditt stöd betyder mer än du tror. Tillsammans kan vi visa att Lundagård lever och behövs.

Tack för att du läser Lundagård.

Läs mer:

Därför har du inte fått tidningen