Populära bussen slutar gå till Professorsgatan

- in Nyheter

Sedan mitten av december 2024 kan den Lund-Malmö-pendlande studenten som tar regionbuss 171 till universitetet inte gå av vid Professorsgatan.
– Den här förändringen blev väldigt frustrerande, säger studenten Anna Schager Almström. 

Varje vardag uppmäts ungefär 6 000 resor på linje 171. Fyrtio procent av dessa görs av studenter eller gymnasieelever. Men nu är bussnumret borttaget från hållplatsskylten vid Professorsgatan och studenter får promenera till nästa station för att ta bussen. 

Anledningen är kommunens vägarbete på Scheelevägen för att förbereda inför en ny avfart från E22:an. Fredrik Schell, enhetschef på Skånetrafiken skriver i ett mejl till Lundagård att han räknar med att den nya rutten kommer att gälla i alla fall 2025 ut. 

En av studenterna som tar buss 171 från Malmö till universitet är Anna Schager Almström som läser en master i medie- och kommunikationsvetenskap. Hon är medveten om att det pågår ett vägarbete på rutten, men blir ändå irriterad på hur man ändrat busslinjen. 

Anna Schager Almström läser en master
i medie- och kommunikationsvetenskap.
Foto: Privat

– Det kommer vara en förändring i minst ett år framöver, som påverkar linje 170-171. Jag har åsikter om den här ändringen för jag tycker att de har prioriterat fel.

– De har flyttat buss 171 som är en av de mest populära busslinjerna för pendlare Malmö-Lund. Och som typ alltid är knökfull, säger hon.  

Hon förklarar att de som tidigare gick av vid Professorsgatan nu går av vid Tunavägen. Gångsträckan har därför ökat ungefär 300 meter. 

– Avståndet i sig är inte jättelångt. Men det intressanta är att det är längre bort från universitetet. Så placeringen känns ju lite märklig med tanke på vad det är för folk som åker den linjen. 

Bussen går efter Tunavägen vidare till LTH och Anna Schager Almström tror inte att den ändrade rutten påverkar ingenjörsstudenterna i lika hög utsträckning.  

– Halva bussen går av vid Professorsgatan. Studenter i Lund går inte bara på LTH, utan det är ju väldigt många humanister som går på LUX och SOL.

”Ett par hundra meter längre”

Men Fredrik Schell på Skånetrafiken menar att besvären orsakade av ruttändringen är överkomliga:

”Gångvägen till Humanistiska fakulteten är från hållplatsen LTH ca 600 meter, vilket bedöms som rimligt för en regionbuss. Detta är ett par hundra meter längre än från den tidigare närmaste hållplatsen, Professorsgatan”, skriver han.

”Kan eller vill man inte gå så finns alternativet att resa med Stadsbuss linje 7 som stannar vid Fysiologen, just vid Humanistiska fakulteten.” 

Anna Schager Almström upplever inte att det finns passande alternativ. 

– Det är ju också det som är problemet, att det i en studentstad saknas bra förbindelser till delar av universitetet där tusentals studenter går. 

– Det bästa sättet är ju bara att gå, säger hon. 

Anna Schager Almström tror att krånglet som kommer av omläggningen kan leda till en sämre studieupplevelse för studenter. 

– Jag tänker att det kanske är färre studenter som åker in för att studera. Det kan påverka studiemiljön. Man kanske väljer att sitta hemma. Det blir färre samtal med andra studenter, något som är väldigt fruktbart när man är student. 

Hon hade gärna sett att Skånetrafiken ordnat ett bättre alternativ. 

– Kanske ska man prioritera de här busslinjerna som väljs av så pass många studenter och andra som arbetar i Lund?, säger hon.