I det nya Myndighetssverige förvandlas medborgarna till kunder. Det gäller inte minst hos Centrala studiestödsnämnden. När kraven bara blir hårdare blir den yttersta konsekvensen en än mer polariserad studentpopulation. Det skriver Elina Berg.
Många jag har pratat med ligger i limbo hos CSN just nu. Hårdare krav och tuffare tolkningar från myndighetens sida leder till mycket ångest och lån från föräldrar.
Om en student missade några tentor kunde CSN tidigare ändå bevilja studiemedelsansökan baserat på bedömningar av om studierna ändå skulle klaras av inom avsedd tid eller med hänsyn till poäng tagna under tidigare terminer.
Detta för att studenten skulle få en chans att slippa förlora hela sin inkomst på grund av en dålig termin.
I dag är detta en realitet vilket drabbar framförallt många kår- och nationsaktiva som lagt allt för mycket av sin tid på studenternas väl.
Speciellt i år slår det extra hårt i Lund med tanke på karnevalen.
Hoppas ni tog era poäng karnevalister, annars kommer den borgerliga regeringen och slår er i huvudet med återbetalningskrav och hårdare tag mot fuskare som ni!
Jag läser ett masterprogram här i Lund som heter Welfare Policies and Management.
Därför är det intressant att se hur välfärdssystemen just nu bryts ner av nyliberala new public management-idéer där du som person i stället för att bli behandlad som en medborgare (med rätt att klaga) blir förvandlad till en kund (med rätt att söka sig annorstädes).
Detta händer på Centrala studiestödsnämnden just nu och det drabbar dig.
I stället för att följa behovsprincipen, ändras myndigheternas fokus till att nu prioritera principen om kostnadseffektivitet.
Det leder till att studentpopulationen blir ännu mer polariserad.
Å enda sidan finns de gynnade grupperna som klarar sina studier och har lätt att få studiemedel: studenter från studievana hem, de som inte engagerar sig utanför sina studier, de som inte behöver jobba för att få pengarna att räcka och de som väljer rätt från början.
Å andra sidan står alla vi andra som döms ut som misslyckade och/eller fuskare av CSN och ingen andra chans beviljas…
Men oavsett om du har problem med CSN eller inte är ändå studiemedlet för lågt.
Sveriges förenade studentkårer, SFS, har gjort en bedömning av hur långt studiemedlet räcker, och kommit fram till att det gör det inte alls.
624 svenska enkronor går studenten back varje månad och det är inte bra.
Alliansen och dåvarande högskoleminister Tobias Krantz var mycket tydliga innan valet med att de inte tänkte prioritera studenterna om de vann.
Gårdagens presentation av budgeten var inte goda nyheter för studenternas ekonomi: 500 kronor mer i lån får man lov att ta per månad. Yes, mer skuld.
Det är ingen studentvänlig politik, snarare ytterligare ett steg för att motverka breddad rekrytering.
Den som läser program som säkert leder till jobb, eller de som har kontakter i rätt bransch, vågar till högre grad studera och låna sig till sin utbildning än de som läser mer osäkra utbildningar och de som saknar det sociala nätverket som leder till jobb.
Höj studiebidraget istället för lånedelen om ni vill ge alla samma chans till högre studier!