100 miljoner till läkarutbildning och nya specialistsjuksköterskor, höjt studiemedel till studenter med barn.
Så vill Sverigedemokraterna förändra högskolan.
Men partiets utbildningspolitik kritiseras från både höger och vänster.
– Sverigedemokraterna har ingen koll på högskolepolitik, säger Tobias Setterborg, Liberala studenter.
Sverige har fått ett nytt riksdagsparti. I Sverigedemokraternas valmanifest dominerar trygghet, invandringspolitik och välfärd medan högskolepolitiken får en mer undanskymd roll. Enbart satsningar på forskning nämns i det dokumentet.
I vårens skuggbudget finns lite mer.
Sverigedemokraterna skriver att de vill effektivisera högskolan genom att matcha utbildningsutbudet mot näringslivets behov och att de vill bygga ut läkarutbildningen.
De vill också höja bidraget till studenter med barn.
Johnny Skalin, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, menar den högre utbildningen är viktig för partiet.
– Sverige är en kunskapsnation och högskolan är en viktig del i systemet, säger han.
Studentförbund kritiserar
Men både de rödgröna och alliansen ifrågasätter Sverigedemokraternas högskolepolitik.
– Högskolepolitiken i skuggbudgeten verkar ogenomtänkt, den är plottrig. Det ser ut som om någon skrivit ner saker som irriterar utan att se till helheten, säger Magnus Nilsson, ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.
Tobias Setterborg, generalsekreterare för Liberala studenter, tycker också att Sverigedemokraternas högskolepolitik är ofullständig.
– Budgeten har bara två stycken som låter bra men som inte säger någonting om vad de faktiskt vill göra med högskolan. De känns som om de har lagt in dem för att de måste men att de egentligen inte har någon koll på läget.
Johnny Skalin anser inte att budgeten ger någon helhetsbild av deras politik.
– Skuggbudgeten är ett komplement till regeringens budgetproposition.
Utbildningskvalitet ignoreras
Ett hett ämne bland studentpolitiker och organisationer är utbildningskvaliteten, särskilt inom samhällsvetenskap och humaniora som har få lärarledda timmar på schemat.
I budgetpropositionen satsar regeringen 700 miljoner på dessa ämnen under de kommande åren.
Men Sverigedemokraterna nämner inte högskolekvaliteten i varken valmanifestet eller skuggbudgeten.
– Att de inte lyckats ta med den fråga som alla studentföreningar pratar om säger mycket om deras högskolepolitik. Det är skrämmande, säger Tobias Setterborg.
Naturvetenskap centralt
Sverigedemokraternas Johnny Skalin anser att det är viktigare att satsa på naturvetenskapliga ämnen än på samhällsvetenskap och humaniora.
– Det finns framförallt ett behov av bättre utbildning inom vård och naturvetenskap, därför vill vi satsa på läkarutbildningen och specialistsjuksköterskor.
Men ni har ändå inte valt att satsa mer på naturvetenskapliga utbildningar?
– Vi tycker att det är upp till högskolorna själva att säga vilka som är framtidens yrken. Men vi vill satsa på studievägledning för att studenter ska veta vad utbildningarna innebär och vilka arbeten som behövs på arbetsmarknaden, säger Johnny Skalin.
100 miljoner till läkarutbildning
Trots att Sverigedemokraterna tycker att det är upp till högskolan att premiera utbildningar skriver de i vårbudgeten att de vill bygga ut läkarutbildningen med 100 miljoner årligen ”för att komma tillrätta med den latenta bristen på läkare”.
De vill också skapa en utbildningsform för avancerade specialistsjuksköterskor.
Men förslaget ifrågasätts av Liberala studenters Tobias Setterborg.
– Personligen tycker jag att det är rätt komiskt då vi har väldigt många invandrare med läkarkompetens. Det skulle vara mer kostnadseffektivt att satsa på till exempel språkstudier i svenska för att få fram den läkarkompetens som redan finns. Vi motsätter oss inte att det kan behövas en utbyggnad av läkarutbildningen, men det finns effektivare sätt. Resonemanget är ihåligt.
SD:s Johnny Skalin är skeptisk till den invändningen.
– Om det är så att det finns läkarkompetens bland invandrare som vi inte utnyttjar i dag så borde vi ta vara på det men vi måste se till att vi har ett tillräckligt antal läkare och vi har ju en standard i Sverige som vi måste hålla.
Ny skuggbudget på gång
Johnny Skalin berättar att de just nu håller på att göra en ny skuggbudget utifrån regeringens budgetproposition som presenterades i tisdags.
Den ska vara klar 27 oktober. Hur den kommer att skilja sig från vårens version är ännu oklart.
– Jag kan inte säga något om den innan jag satt mig in i regeringens budgetproposition, säger han.