För första gången på länge är Lunds universitet representerat på Nobelfesten. Lunds nations kurator, Gustav Henriksson, har i sista minuten fått en plats i fanborgen.
– Den vanligaste reaktionen är att folk är avundsjuka, säger han.
Gustav Henriksson vet knappt själv hur det gick till. En gammal övermarskalk på nationen hade tidigare anmält nationens intresse till att medverka och när en Uppsala studentkår sent tackade nej fick Lunds nation en plats.
– Jag fick ett samtal och de frågade om jag ville komma på upprop om en vecka. Då var det bara att säga ja, säger Gustav Henriksson.
Jobbigt för ryggen
Tanken var från början att ta med en gammal fana från 1880, men den gick inte att plocka isär och kunde därför inte transporteras till Stockholm. Istället blev det en något nyare som kommer synas lite extra på festen.
– Alla andra fanor är lite kortare än vår, förklarar han.
Vid prisutdelningen tågar Fanborgen in i Konserthuset och sedan står de runt 30 studenterna och håller sina fanor över ett balkongräcke under ceremonin. När pristagarna presenteras gör de vågen med flaggorna.
– Räcket är ganska lågt. Om jag varit en halvmeter kortare hade jag kunnat stå rak i ryggen, men nu är jag 195 så jag måste stå böjd, säger Gustav Henriksson och visar hur han ska hålla fanan i de 45 minuter som prisutdelningen brukar ta.
– Jag är rädd att få ont i ryggen eller att jag ska få lågt blodtryck och svimma. Det brukar det alltid vara någon som gör, berättar han.
Men Nobelmiddagen är mödan värd. Tillsammans med runt 200 studenter som har vunnit en inbjudan får han sedan delta i middagen i Blå hallen.
Mycket förberedelser
Gustav Henriksson vet inte varför Lund inte brukar vara representerat men tror att det dels beror på tradition, men också kan vara en praktisk fråga. Deltagarna i fanborgen måste åka upp tre gånger: först på upprop, sedan genrep och till sist själva Nobelfesten.
– Det är lättare om man bor nära. För mig har det varit smidigt för jag har min familj där och har besökt dem när jag åkt upp. Men om man inte har någon anknytning till Stockholm är det jobbigare.
Festklädseln blir enligt order frack och studentmössa i Uppsalamodell.
– Jag fick låna brorsans för min var lite för skitig, säger han innan han påbörjar färden med nattåget till Stockholm.