Det är bra att universitetet granskas. Det tycker personalkonsulten Kajsa Widén, som arbetar med universitetets nya jämställdhets- och likabehandlingsplan.
– Det här gör att vi lättare ser vad som behöver göras, säger hon.
Bristande uppföljning och planer som inte tar upp alla diskrimineringsgrunder.
Efter att ha granskat likabehandlinsplanerna på de största högskolorna och universiteten konstaterar Sveriges förenade hbtq-studenter att Lunds universitet är ett av de lärosäten som inte lever upp till diskrimineringslagens krav.
”Bra att det görs granskningar”
Kajsa Widén, personalkonsult vid universitetet som arbetar med att ta fram en ny central jämställdhets- och likabehandlingspolicy, välkomnar undersökningen.
– Det är bra att det görs sådana här granskningar. Det gör att vi mycket lättare ser vad som behöver göras. Vi tycker att vi gör ett bra jobb, men visst finns det sådant som kan bli bättre, säger hon.
Hur kommer det sig att de två nya diskrimineringsgrunder som infördes för två år sedan inte finns med i universitetets centrala policy?
– Den policyn vi har nu började gälla 2006, då fanns inte de grunderna. Vi håller just nu på att utarbeta en ny, och i den kommer de naturligtvis att finnas med, säger Kajsa Widén.
”Studenterna våra bästa kritiker”
SFQ menar att bristerna i likabehandlingsplanerna signalerar att lärosätena har nedprioriterat likabehandlingsarbetet. Kajsa Widén tar allvarligt på kritiken.
– Om studenter upplever att det är något vi borde bli bättre på är det klart att vi måste jobba mer med det. Studenterna är våra bästa kritiker, säger hon.