Inte lika många nykomlingar, men inte heller lika många som flyttar ut.
Nu rustar universitetet för att se till att det bostadskaos som drabbade internationella studenter i höstas inte ska upprepa sig.
– Det kommer att bli rörigt, säger Ylva Sörhede på internationella bostadskontoret, IHO.
Knappt 500 studenter. Så många väntas anlända till Lund under tisdagens Arrival day. Till dem har International Housing Office, IHO, omkring 300 bostäder att erbjuda. Det är något färre än normalt.
– Våren är vanligtvis lugnare än hösten för att antalet studenter som kommer till Lund är mindre. Men i år har färre lämnat sina bostäder vid årsskiftet, det gör att det kommer att bli rörigt, säger Ylva Sörhede, serviceadministratör på IHO.
”Kommer att bli mycket jobb”
Det minskade antalet utflyttningar beror framförallt på att ovanligt många masterstudenter kom till Lund i höstas.
– Det är också en del som från början tänkt stanna enbart en termin men som sen bestämt sig för att stanna längre, säger Ylva Sörhede, som förutspår en hektisk terminsstart:
– Vi kommer inte att kunna erbjuda alla bostad. Det kommer att bli mycket jobb för att se till att alla får tak över huvudet.
Sparta och Tåget i beredskap
För att lösa akuta situationer har universitetet reserverat tio rum på Sparta Guesthouse, som är en del av Hotell Sparta, och ett tiotal platser på vandrarhemmet Tåget.
På Arrival day kommer även representanter från Lunds universitets studentkårers bostadsförmedling Bopoolen att vara på plats för att hjälpa studenter att komma i kontakt med privata uthyrare.
– Vi vet inte riktigt än hur stor bristen kommer att bli, men vi försöker göra allt vi kan för att hjälpa till, säger Ylva Sörhede.
”Grundproblemen finns kvar”
Ett av de vanligaste klagomålen från bostadslösa studenter under inledningen på höstterminen var att informationen var dålig. Nu har universitetet tagit krafttag för att göra budskapen tydligare.
– Informationen kommer från många olika kanaler, och tidigare har studenter fått lite olika besked om bland annat hur mycket det är rimligt att betala i hyra. Vi har jobbat mycket med att se till att vi går ut med samma information, säger Susanna Hansson, studentsamordnare på universitetets bostadsenhet.
Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, tycker att universitetet gjort ett bra jobb under hösten för att förebygga att höstkaoset återkommer.
– Man höjer beredskapen och har akutåtgärder förberedda, men det återstår att se om det är tillräckligt eller inte, säger han, och forsätter:
– Grundproblematiken finns dock kvar, och det är att det finns för få bostäder.