Allt fler unga tjejer vänder sig till Tjejjouren i Lund för att få råd och hjälp. På tisdagen uppmärksammade jouren internationella kvinnodagen genom hålla öppet i tolv timmar.
I en källare i västra Lund har tjejjouren sitt krypin. I det inre av de två rummen är gardinerna fördragna och två datorer står uppställda mot varandra.
Här sitter varje torsdagskväll ideellt arbetande kvinnor och chattar och tar emot samtal från unga tjejer med problem.
Anna-Karin Bernet och Helena Samuelsson är två av många studenter som är engagerade. Anna-Karin pluggar juridik och har arbetat för jouren i snart två år. Hon har märkt att allt fler unga tjejer hör av sig, men hon tror inte att det nödvändigtvis betyder att fler mår dåligt.
– Jag tror det beror på att fler vet att vi finns.
– Ja, vi har blivit duktigare på att profilera oss, inflikar Helena som läser till socionom. Att tjejjouren för ett år sedan, på just internationella kvinnodagen, lanserade sin chatt är också en anledning till att fler söker hjälp. De flesta hör av sig via chatten.
– Det är lättillgängligt. Då är det mycket lättare att vara anonym, förklarar Helena.
”Det är såhär vi bäst kan bidra”
Precis som på internationella kvinnodagen förra året kommer man denna tisdag att hålla ”Maraton-jour”, med öppet i tolv timmar, från klockan 15 till 03.
– Det är för att vi vill uppmärksamma kvinnodagen på något vis. Det är såhär vi bäst kan bidra, säger Anna-Karin.
Tjejjouren är öppna för alla slags problem. Vanliga ämnen är anorexi och självskadebeteende. Anna-Karin har också märkt att fler hör sig och vill prata om våld och sexuella övergrepp i hemmet. Olika ämnen kan vara svåra både känslomässigt och kunskapsmässigt att prata om.
– Därför är det bra att man alltid sitter två åt gången. Då kan man prata om problemen, vilka råd man ska ge och så, säger Helena.
Ovärderlig erfarenhet
Av tjejjourens 29 medlemmar är alla utom fem studenter. Både Anna-Karin och Helena lägger ner mycket av sin fritid här och ser arbetet som en bra erfarenhet att ha med sig.
– Som socionom är erfarenheten guld värd. Det är bra att ha med på sitt cv, säger Helena.
Båda är överens om att skolan är för teoretisk.
– Sådana samtal får man aldrig öva annars. Det är svårt att lyssna på en föreläsning och lära sig hur man ska ha ett samtal med en 15-åring, till exempel, säger Anna-Karin.
”Killar är välkomna som stödmedlemmar”
Klockan närmar sig tre. De som har jour sitter i pass om tre timmar innan de byts av. Helena har första passet medan Anna-Karin måste ge sig av för att tentaplugga.
Ett långsiktigt mål med tjejjouren i Lund är att kunna ha öppet flera dagar i veckan än bara torsdagskvällar. Men det kräver fler aktiva. Det är bara tjejer som får engagera sig i jouren.
– Men killar är välkomna som stödmedlemmar, säger Anna-Karin.