Utbildningsdepartementet vill öka flexibiliteten i bedömningarna av vad som räknas som heltidsstudier. Nu ska reglerna ändras, och tusentals studenter kan få pengar tillbaka.
På torsdagsförmiddagen släppte utbildningsdepartementet en promemoria, som föreslår att systemet för studiestöd ska bli flexiblare.
I nuläget kräver CSN att studenter läser 20 veckor per termin för att vara berättigade till fullt studiestöd. På landets tekniska högskolor är studietakten ojämn över året: Höstterminen är kortare och intensivare, och en fyra veckor lång ”omtentaperiod” ligger i början av vårterminen.
Kan träda i kraft 1 juli
Trots att även teknologer läser 60 högskolepoäng per läsår räknar CSN med nuvarande regelverk inte detta som heltidsstudier. Men nu ska alltså reglerna ändras.
I promemorian skriver departementet att fullt studiemedel i undantagsfall ska kunna ges även om utbildningarna sträcker sig över färre än 20 veckor så länge studenterna tar 60 högskolepoäng per läsår. Dessutom ska alla som blivit återbetalningsskyldiga kunna få sina beslut omprövade. Utbildningsdepartementet föreslår att de nya reglerna ska börja gälla den 1 juli.
Möttes med glädje
I höstas gav CSN:s krav upphov till landsomfattande protester. I slutet av november samlade kårerna vid Sveriges sex största tekniska högskolor studenter i stora manifestationer. Enligt kårerna riskerade så många som 40 000 studenter att bli skyldiga att betala tillbaka pengar.
I Lund kallade Teknologkårens ordförande Erik Iveroth CSN-reglerna för ”fortpluggningsböter”.
Utbildningsdepartementets promemoria mottogs på torsdagen av positiva reaktioner från fler organisationer.
– Vi är mycket glada över att regeringen ändrar reglerna så att
studenterna inte längre råkar illa ut, säger Lisa Gemmel, ordförande för Saco studentråd.
– Det är glädjande att regeringen vill ändra de stelbenta reglerna och att de tekniska lärosätena får rätt i frågan om studiemedel för heltidsstudier, säger Sveriges ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson i ett pressmeddelande.