Vi får den internationalisering vi förtjänar. Först när vi slutat se internationella studenter som turister, kommer de att sluta turista.
Nattetid kom hemlösa upp genom kulvertarna och strövade runt i de breda korridorerna. Lutad mot en vägg i samlingsrummet stod en metallbår med spännen. Bara en detalj i mängden bland larmknappar, stålbidéer och destilleringsapparaturer som alla påminde om husets tidigare funktion. Ett 20-tal studenter delade på tre mögliga toaletter med svag belysning och inga speglar. Dörrarna var försedda med skjutluckor.
Besöket på det internationella studentboendet på S:t Lars 2008 har etsat sig fast i mitt minne. De gamla vårdpaviljongerna hade budgetrenoverats till något som ingen svensk student hade accepterat. Det är enda gången jag känt ett behov av att be om ursäkt för mitt universitet.
Men temat känns igen. Under tiden på Lundagård har jag bland annat stött på en student som delade ett korridorsrum med fru och barn. En annan som fick sova på sin institution, och en tredje som tvingats ge upp sina forskningsresultat till sin professor. Jag har också mött oräkneliga studenter som fått betala ockerhyror för undermåliga bostäder. Alla dessa personer har en sak gemensamt: de är inte svenskar.
Att internationella studenter ofta bara dansar någon termin, gör att de hamnar i en utsatt läge. De har varken tid, kunskap eller position till att kämpa mot orättvisor. Av samma anledning har det sällan funnits någon som är villig att ta kampen för deras räkning. I praktiken ser vi studenterna som tillfälliga turister, samtidigt som vi inte ens lyckas med att ge dem en bra upplevelse under den korta tid de vistas här.
När regeringen lade fram propositionen om studieavgifter hänvisade de bland annat till att internationella studenter sällan stannar kvar i Sverige. I stället borde de ha frågat sig varför. För trots att en del av studenterna behandlas som skit, så vill de stanna. Det är bara det att de inte får.
Som utomeuropeisk student måste du ha ett nytt uppehållstillstånd direkt efter examen för att inte bli utvisad. Det betyder i sin tur att du måste hitta en fast anställning med hyfsad lön – innan du ens avslutat din utbildning.
Det är svårt, och det blir inte lättare när ingen hjälper till. I april publiceras en stor enkätundersökning där alla internationella studenter i Lund tillfrågats. Universitetet får beröm för mycket, men rejält med däng när det kommer till karriärshjälp. Tyvärr är siffrorna likadana över hela Sverige.
Som om det inte vore nog tycks många arbetsgivare tänka att det är viktigare att deras personal kan svenska, än att de kan själva jobbet. Men det får Masha, Olga och Ashwin berätta mer om i reportaget som börjar på sida 14.
Ökad internationalisering är en förutsättning för att Lunds universitet ska bli ett av Europas ledande lärosäten. För att nå dit måste regering, universitet och studentliv skippa det undermåliga charterkonceptet.
Axel Jönsson
Biträdande redaktör