Kreditkassan vill nå fler

- in Studentliv

Varje år ger Kreditkassan 100 lån till studenterna. Nu har reglerna ändrats för att göra lånen tillgängliga för distansstudenter eller andra som föredrar att inte ansöka på kassans kontor.

Tidigare har man fått gå till Kreditkassans kontor i AF-borgen för att ansöka om lånet som kallas för ”det lilla lånet”. Nu har Kreditkassan infört nya regler.

– Man kan skriva ut blanketten från vår hemsida och skicka den per post till oss. Beslutet ger vi per telefon. Det underlättar för de studenter som läser på distans, eller bor i Malmö och Helsingborg, som kan ha svårt att komma till oss på kontoret, säger Kreditkassans styrelseordförande Salman Abdul Sattar.

Extrapengar som stöd

Han tror att det finns ett behov bland studenterna att låna pengar.

– Det kan röra sig om allt möjligt. Det kan också handla om sociala omständigheter. Då kanske man inte vill visa öppet att man måste ta ett lån och gå till oss på kontoret. Det kan kännas bättre att skriva ut blanketten hemma.

Uppmuntrar ni inte till fler lån om ni gör det lättare att låna?

– Nej, hos oss kan man bara ta ett lån i taget. Vill man låna igen, måste man ha betalat tillbaka det första lånet. Därför uppmuntrar vi inte till oansvarigt lånande.

Reglerna skärpts

Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas bank- och finansbyrå säger att det finns risker att ta snabba lån. För att minska risken att människor tar lån som de inte kan tala tillbaka har reglerna skärpts och från och med den 1 januari i år finns en ny konsumentkreditlag.

– Nu måste man enligt lagen göra en kreditprövning av den som vill låna, och det gäller även små lånesummor.

Det innebär att även Kreditkassan för alla lån måste kolla om en student har skulder sedan tidigare innan lån kan beviljas.

Studenter återbetalar

Sveriges förenade studentkårer årliga studentbudget visar att studenterna i snitt 800 kronor back varje månad under vårterminen.

Enligt Konsumentverket finns det en betydande risk att personer med dålig ekonomi får svårt att betala tillbaka snabblån.

Men Kreditkassans generalsekreterare Jan Roslund säger att studenterna är bra på att betala tillbaka lån till Kreditkassan.

– Alla som har tagit det lilla lånet har kunnat betala tillbaka. Vi har bara haft ett fall från 2007 då vi bara fick tillbaka hälften av pengarna från ett stort lån.

Är det svårt att få pengarna att räcka? Skulle du kunna tänka dig att vända dig till Kreditkassan för att låna? Diskutera här på Lundagard.se.