Lärosätet går i god för att hyra ut 200 bostäder när kommunens bostadsbolag bygger nytt.
– Vi tror att risken är noll, säger rektor Per Eriksson.
Lunds kommuns fastighets AB, LKF och Lunds universitet undertecknade under måndagen en avsiktsförklaring om 200 nya studentbostäder.
Lunds universitet lovar att hyra de 200 bostäderna även om inte alla blir uthyrda, vilket gör att LKF vågar bygga.
Vid ett eventuellt underskott av hyresgäster är det alltså Lunds universitet som får ta smällen. Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, tror dock att risken är noll.
– De 1 100 bostäder som vi har i dag kostar 9 miljoner kronor och vi tror att vi kan bli effektivare utan att den kostnaden behöver gå upp, säger han.
Att Lunds universitet överhuvudtaget kan göra en sådan här satsning beror på att regeringen för ett år sedan ändrade regelverket så att universitet numera har befogenhet att hyra ut lägenheter även till vanliga studenter. Peter Mellvé, vd för LKF är inte främmande för möjligheten att bygga fler studentbostäder.
– Det är vi aldrig, säger han.
Pengar tas från utbildningsanslagen
Pengarna som går in som säkerhet, kommer att tas från utbildning och forskning och kan komma att drabba utbildningsanslagen. Per Eriksson menar dock att även bostadsbristen kostar universitetet.
– Det kostar ju att tappa toppstudenter och det är ett värde som ej kan mätas i pengar, menar han.
När de 200 bostäderna kommer att stå klara är hittills osäkert. Per Eriksson räknar dock med marken kan vara klar för byggnation till hösten 2012. Att få brist på hyresgäster är dock ingenting som han, med tanke på hur bostadssituationen ser ut idag, är orolig inför.
– Jag tror att även om man byggde ett hus mitt ute på en åker så skulle det i dag bli fullt på en gång, säger Per Eriksson.