Teknologkåren tyckte att den blåa teknologmössan var onödig. ”Skippa den”, föreslog ordförande Axel Andersson.
”Nej”, sa de protesterande studenterna. Nu har försäljningen skjutit i höjden.
Inför teknologkårens fullmäktige i slutet av september blev det ovanligt stor uppståndelse. Teknologkårens ordförande Axel Andersson tyckte att intresset var svalt för den ena av de två teknologmössorna, och föreslog att den av praktiska skäl skulle avskaffas.
– Även om den blåa mössan ska användas under stora delar av året, från oktober till april, så var det få som gjorde det. Så jag föreslog att den skulle bort.
Men när motionen lades fram, tornade ett oväntat motstånd upp mot förslaget. Det startades bland annat en protestgrupp och flera hundra medlemmar slöt upp för att protestera mot motionen.
”Jag blir fan både ledsen och arg av en sådan här motion” skrevs det bland annat på sidan ”För den blå mössans bevarande”.
Motionen föll platt, men en effekt av hotet mot ”vintermössan” är att försäljningen har skjutit i höjden.
– För första gången på länge har vi behövt göra en tilläggsbeställning, säger Lena Haakman Ekdahl, som arbetar på bokhandeln i studiecentrum som säljer mössorna. Hon fortsätter:
– Det var främst F – sektionen som har tagit tag i den vad jag förstår. De vill nog göra mer av traditionen att det finns en vintermössa.
Axel Andersson, kändes det som en stor förlust att få ditt förslag nedröstat?
– Nej, verkligen inte. Det behöver inte vara problem bara för att man inte får som man vill. Och nu använder många fler mössan, det är kul.
Teknologkårens tidning, Pålsjö Ängsblad, skriver i en notis att något som dock klubbades igenom på samma fullmäktige var att även en vit mössa kan räknas som blå, om man till exempel sätter en lapp på den som säger att ”den här mössan är blå”.
För den som undrar, hur kan det vara en sån stor grej med en mössa?
– Jag vet inte helt, men det är verkligen en stor vetenskap bakom detta.