Ett ärligare sätt att dejta

- in Kultur & Nöje
@Virve Ivarsson

Var hittar man kärleken? Frågan har ställts och tänkts av många. Svaren är desto otydligare. Hallands nations speeddejting ökar chanserna för att svaret i framtiden kan komma att vara ”På Hallands”.  Lundagård hängde på förra gången, ikväll är det dags igen.

– De borde ha kallat det för ”lära känna varandra”-klubben, inte speeddating, säger Johannes Skyborn och får medhåll av sin kompis.

– När man hör speeddejting tänker man typ att det kommer att vara som i Bonde söker fru, säger kompisen.

Vi sitter i en soffa i källaren på Hallands och dricker hallonsodadrinkar ur plastglas. Johannes Skyborn berättar att han kom hit därför att hans kompis – som föredrar att vara anonym – frågade honom om han ville följa med.  Huvudorsaken är dock en annan.

– Jag är här för att träffa min framtida flickvän – och det är ingen överdrift, tillägger han.

Både Johannes och hans kompis tror på speeddejtingen som ett sätt att träffa människor utan att behöva vara så ironisk.

– När du går ut på krogen och träffar någon så ska du på ett sarkastiskt eller ironiskt sätt få veta vad personen heter. Du kan inte bara fråga ”Vad heter du?”, säger Johannes kompis.

Han tror att det här sättet att träffa människor ger trivsamhet och ser fram emot att lära känna folk under mer kontrollerande former, eller – som han säger – ”innan köttmarknaden börjar”.

Den här gången har det dock inte kommit så många som det brukar. I vanliga fall brukar det enligt arrangörer och rutinerade dejtare vara cirka 45 kvinnor och 45 män, nu är det snarare 20  totalt, och bara sex tjejer.

– Vi kommer därför att köra en ”speedspeeddejting” och sedan har vi en liten fest eller allmänt mingel med glass, nachos och beerpong, säger Ida Sandström, natu-förman och en av arrangörerna bakom speeddatingen.

Själva speeddejtingen håller till i ett inre rum där ett långbord förberetts med vaxduk, värmeljus och utspridda gélehjärtan. Tanken är att tjejerna sitter på ena sidan av bordet och killarna på andra, men det ska enligt arrangören gå att välja vilken sida man vill sitta på. Varje par får tre minuter med varandra och sedan blåser Ida Sandström i en visselpipa och ena raden rör sig ett steg åt höger.

Själva dejtandet drar igång och en nervös och lite fnittrig stämning märks bland deltagarna. De flesta börjar prata om vad de pluggar, förvånansvärt många kommer från LTH eller är ekonomer.

På grund av tjejbristen avbryts dock speeddejtingen tidigare än vanligt och alla uppmanas lämna borden till förmån för nachos, glass och beerpong i baren. Jag tar tillfället i akt att hugga tag i några deltagare för att fråga hur de tycker att det går. Mattias tycker att det har varit jättekul och hans kompis Michelle Nilsson håller med.

– Det har ju funkat riktigt bra trots att vi inte var så många, säger hon.

Eftersom det är fler killar än tjejer den här gången har tjejraden fått fyllas ut med killar, vilket gör att killarna sitter en stor del av tiden och pratar med varandra. Mattias var en av de killar som fick turas om att sitta på tjejsidan. Även det tyckte han dock gick bra, de pratade om vad de pluggar och om vad de skulle prata med tjejerna om.

– Sen pratade jag finanskrisen i Grekland med några killar eftersom många var ekonomer.

Lite längre bort sitter ett annat gäng och jag smiter dit för att fråga om de har någon dejtingtaktik?

– Att vara sig själv, annars blir det bara falskt, säger My Mattsson. Ett annat tips är att prata om det du älskar att göra.

Emelie Berndtsson som sitter tillsammans med My tycker att en rolig grej med speeddejtingen är att man träffar folk man inte skulle träffat annars.

– Jag är biolog, men här träffar jag flera ekonomer, säger hon.

Jonas Enarsson tycker att speeddejtingen är otroligt prisvärd.

– Det är ju bara 20 spänn mer än inträdet för att gå in på puben och idag fick vi ju glass också – bara en sån sak!

Arrangören Ida Sandströms tips är att inte ta speeddejtingen som en så seriös sak, utan kanske gå med ett gäng kompisar. Hon menar att om man inte träffar kärleken så får man ändå alltid ut något av det. Ida Sandström har själv speedejtat, om än inte på Hallands nation, och snackar fortfarande med folk hon träffat där. Hon menar att många är här för att hitta kärleken.

– Och har man den inställningen är man i 99% av fallen en trevlig människa, säger hon.

Att gå på speeddating är enligt henne ett alternativt sätt att ragga. Andreas, som står bredvid oss, känner igen sig.

– Jag är inte så imponerande efter att jag har druckit ett par öl, men här har du chansen att visa vem du är egentligen, säger han.

Alla som går på speeddejtingen får ett nummer, kvällen avslutas sedan med att alla får kryssa i på ett papper vilka – om några – nummer de skulle vilja träffa igen. Om det sedan visar sig att två personer valt varandra hör nationen av sig till båda och bjuder dem på brunch på Hallands.

– Men det händer också att personer går härifrån med varandra innan vi hunnit så långt, säger Ida Sandström