Han tycker att tio kvadratmeter räcker åt en student. Möt bostadspampen Rolf Svensson, som känner sitt Lund som staden med många skrivkunniga överklagare och allt lugnare studenter.
Rolf Svensson har lite bråttom. Han skulle egentligen varit på Actic och gymmat. ”Vårt gym”, som han säger.
Som VD för AF Bostäder är den gamle civilingenjören något av en maktgigant i Lund. Stiftelsen sitter på 5 800 av 8 355 studentbostäder. Men Rolf Svensson hör inte till dem som vill bygga så värst många fler bostäder. I stället är nästa projekt att bygga trängre.
– Vi försöker som experiment få tillstånd att bygga bostäder på ner till tio kvadrat. Där ska du få in enklare matlagningsmöjligheter, toalett och dusch där, säger han.
Just nu är frågan ett ärende för mark-och miljödomstolen, sedan Boverket sagt nej till så små bostäder.
– Vi har redan en stuga på 8,8 kvadratmeter som byggdes 2004. Den håller vi på att installera och ska hyras ut nu, säger Rolf Svensson.
Varför tar det då så lång tid att bygga i Lund? Rolf Svensson har ett svar: I Lund överklagas allt.
– Man brukar säga skämtsamt att befolkningen i Lund är skrivkunniga. Det är folk som är medvetna, vakna, är intresserade av staden och har mycket åsikter. En intellektuell befolkning är mer engagerad i den här typen av frågor.
Men det finns också en mindre charmerande sida hos de äldre akademikerna.
– Tyvärr finns det många i Lund som tycker att det är jättebra med studenter, but not in my backyard. Man får överklaganden med de mest märkliga motiveringar. Den märkligaste jag har hört var en mycket begåvad herre som hade en mycket lång utläggning om vilda fester som i grova drag slutade med att han riskerade att dö i förtid.
Kanske var det helt enkelt länge sedan herren ifråga själv var student. För enligt Rolf Svensson har studenterna blivit allt lugnare hyresgäster, åtminstone under de 15 år han själv jobbat på AF Bostäder.
– I början när jag kom fanns det en del avarter, säger han och fortsätter tveksamt:
– Jag vill inte inspirera någon, men man hade soffbränningar. Man brände gamla soffor ute i trädgården. Det var ju en livsfarlig aktivitet. Jag blev akututryckt någon söndagsmorgon när fönstren hade smällt av värmen utifrån, folk låg och sov och röken vällde in.
Kanske var felet delvis AF Bostäders eget, tror han.
– I början på 2000-talet var områdena hårt slitna. Miljön stimulerade kanske inte till att vara aktsam. Upprustning har varit en viktig fråga de senaste åren.
Vad är då framtidens utmaningar? Rolf Svensson är ordförande i riksorganisationen Studentbostadsföretagen. De lobbar för politiker om fastighetsavgifter och regelverk, men delar också erfarenheter med varandra. Senaste seminarieämnet: vägglöss.
– Vi i branschen tror att man får lära sig att leva med det. Man tror att det är det myckna resandet som har skapat det, att man tar det med sig hem. Stockholm tror jag har det värst. Men det har vi på AF Bostäder verkligen tagit tag i. Vi lyfts fram som en exempel i de här diskussionerna.
Så ”från soffbränningar till vägglöss”?
– Ja, det var ju inte en så kul rubrik.
Morgondagens Lundaprofil är en äventyrare över det vanliga. Som föreläsare har denna person delat med sig av erfarenheter från världens alla hörn, med fötterna stadigt på jorden.