Hon är en passionerad professor som ägnat sitt liv åt att försöka ge ett svar på frågan ”vad ska man äta?”. Charlotte Erlanson-Albertsson är lundatösen som engagerar sig i kvinnofrågor, älskar musik och gärna blir överraskad av roliga svar när hon ställer frågor.
Lund är omgärdat av ett tunt regnigt dis. Januarikvällen är mörk och ödslig.
Inne på Änglagården vid Västerkyrkan är det upplyst. Borden står dukade för middag och ett 40-tal kvinnor i alla åldrar är samlade, de minglar och hälsar på varandra.
Mitt ibland dem rör sig Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon tar sig tid att hälsa på alla i rummet och verkar känna alla vid namn.
Hon berättar om Soroptimisterna, det sällskap som hon och de andra kvinnorna i salen tillhör.
– Soroptimisterna är ett sällskap för yrkesaktiva kvinnor som arbetar för kvinnors rättigheter och ställning runt om i världen, förklarar Charlotte Erlanson-Albertsson när vi går och sätter oss vid ett av borden.
– Vi finns över hela världen och genomför många projekt för barn och kvinnor i bland annat Sydafrika.
Soroptimisterna träffas en gång i månaden för att äta mat, prata med varandra och lyssna på föredrag. Charlotte Erlanson-Albertsson berättar ivrigt när hon går och sätter sig på sin plats.
– Temat är kvinnor. Föredragen och vårt arbete handlar om kvinnor. Det är det som är grejen.
Hon går iväg och kommer tillbaka med en tallrik ungersk gulaschsoppa med ris och sallad.
De flesta samtalar två och två när en i sällskapet plötsligt säger:
– Vad säger du, Charlotte? Är den här maten nyttig?
Hon ställer frågan som alla vid bordet vill ha svar på. Och det är kanske inte så konstigt att Charlotte Erlanson-Albertsson är van vid den. Hon har byggt hela sin karriär på att försöka svara på frågan vad som är nyttigt att äta.
Dagen efter mötet, på Charlotte Erlanson-Albertsson kontor på BMC, berättar hon att samtalen med henne ofta hamnar där.
– Det blir mycket mat. Alla frågar om det och det är på gott och ont. Kan jag äta detta? Är det nyttigt? Men det är helt okej, det är ett bra sätt att börja en diskussion.
Den passionerade professorn har byggt hela sin karriär kring mat. Intresset för mat har kommit från hennes forskning kring människor och deras förhållande till socker. Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson är runt tio procent av Sveriges befolkning beroende av just socker.
– Men hur vet man det? Jo, när du äter men inte kan njuta av det. När du istället för att njuta undrar hur du ska få nästa bit, du tänker på när godisbutiken stänger. Kan du inte resonera vettigt och inte njuta, då är det ett beroende, förklarar hon.
Charlotte Erlanson-Albertsson vill att landstingen ska börja ta sockerberoende på större allvar. De måste förstå att även matvanor har betydelse för hur en person mår.
– När du kommer på en undersökning så frågar de om du röker, snusar och hur mycket alkohol du dricker. Men de frågar inte vad du äter, trots att det har stor betydelse för hur du mår.
När det inte är forskning eller undervisning på agendan, åker Charlotte Erlanson-Albertsson runt och föreläser om mat och matvanor.
– Från början handlade det mycket om vad man inte skulle äta. Men nu har jag ändrat lite på mig och berättar vad det är man ska äta istället.
Vad ska man äta då?
– Du ska äta varierat. Kroppen behöver allt, så en blandad kost enligt tallriksmodellen är det bästa.
Charlotte Erlanson-Albertsson är en riktig Lundatös. Hon är född och uppvuxen i Lund och tog studenten från Katedralskolan. Direkt efter studentexamen började hon studera medicin vid Lunds universitet. Hon disputerade 1972 och flyttade till Marseille i Frankrike för att forska.
Vid sidan om intresset för mat har musikintresset växt fram. När hon börjar prata om musik lyser hon upp.
– Pappa spelade piano och farmor och farfar spelade och sjöng. Det är den sidan av familjen som det kommer ifrån, säger hon.
Matforskaren behärskar flera instrument; piano, fiol, orgel, tvärflöjt och blockflöjt. Blockflöjten är ett instrument som hon tagit ett steg längre genom att få hela familjen att starta ett band.
– När flickorna var yngre uppträdde vi mycket, men nu när de är vuxna blir det inte att vi spelar lika ofta, förklarar hon.
Hennes passion för musik är tydlig. Hon beskriver musik som absorberande och något som du inte kan göra samtidigt som du gör något annat.
– Musik går rakt in i huvudet och rakt in i hjärtat. Att lyssna på musik är en heltidssyssla. Du kan inte göra något annat när du lyssnar på musik, utan du måste helt ge dig hän, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
Men det allra viktigaste för Charlotte är ändå humor och att skratta. Hon beskriver humor som en ”hjälpmaskin” och något hon måste ha för att inte gå under. Hon har en klar bild av vad humor är.
– Humor är de situationerna när du blir överraskad. Det kan till exempel handla om ett oväntat svar på en fråga du ställt.
Hon fortsätter med att berättar om en situation när dottern var liten och kom hem efter att ha spelat trombon på en konsert. Charlottes make Per-Åke frågade om de spelat unisont.
– Och då svarade Elin: Nej, vi spelade ”Lilla snigel” och ”Våran hund”, berättar hon och skrattar gott.
Charlotte Erlanson-Albertsson gör ingenting utan passion. Hon gör allt helhjärtat, oavsett om det handlar om hennes arbete, föreningsengagemang, musik eller att bara ha roligt.
I december fyllde hon 64 år. Men med bara ett år kvar till pensionen finns inga planer på att sluta.
– Jag vill jobba tills jag är 67 och sen får vi se, just nu är det otroligt kul. Det ska bli roligt att bli pensionär också. Får man bara ha hälsan så finns det mycket kul att göra, säger en av Sveriges mest kända matforskare och skrattar.
Text: Tove Kluge