Under måndagen gick startskottet för samarbetet som vill avdramatisera genom dramatik. Den psykiska ohälsan står i centrum när terapisamtalet lämnar sekretessen.
Samarbetet mellan Institutionen för psykologi och Månteatern resulterade inte i bara en, utan fem nyskrivna pjäser med en inblick i det psykoterapeutiska rummet.
– Alla ska kunna känna igen sig. Här får besökaren en inblick i att det är lättare att lösa livsproblem tillsammans. Tidigare har folk tagit piller för att det har ansetts konstigt att gå till en psykoterapeut. Vi vill visa på motsatsen, säger institutionsprefekten Per Johnsson.
Idén till utformningen är enkel, liksom rekvisitan. Genom att använda sig av samma rum, men med olika scenarion vill manusförfattarna illustrera de problem som är vanliga, men som få pratar om.
– Vi tycker det är ett spännande tema och psykisk ohälsa är ett begrepp med en vid definition, något vi vill framhäva med pjäserna, säger Henrik Hulander, vikarierande marknadsförare och publikutvecklare på Månteatern.
”Psykoterapi X5” kommer också ha en prolog samt en epilog som kommer bestå i föreläsningar kring ämnet. Prefekten Per Johnsson har också varit delaktig i arbetet och är ikväll moderator för prologen.
– Vi hoppas att många psykologstudenter går och ser pjäserna i pedagogiskt syfte, men de är absolut till för den breda allmänheten, säger Per Johnsson.
Är det här ett sätt att ge besökarna en nyanserad bild av psykologbesök, att avdramatisera genom att dramatisera?
– Folk grubblar mycket över olika problem och det finns hos många en ovilja att ta tag i problemen. Det här är ett sätt att närma sig problematiken, säger Henrik Hulander på Månteatern.