De vill få in miljötänk på schemat

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Möt samarbetet som vill väcka grönt reflekterande hos teknologer.  

– Jag kände en frustration över att det saknas i utbildningen, säger initiativtagaren Fanny Norlin.

Maskinteknikern Fanny Norlin är en av initiativtagarna bakom the reflecting engineer ”Jag hoppas att folk inser att en ingenjör inte behöver vara någon som sitter framför en dator och programmerar, ingenjörer är faktiskt folk som vill ta del av och förändra samhället.”

Miljöpartisten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter gestikulerade vilt framme vid tavlan i den fullpackade föreläsningssalen på kårhuset.

Han var där för att tjuvstarta ”Den reflekterande ingenjören”, en föreläsningsserie om hållbar utveckling.

– Jag drog igång lokalföreningen i höstas. Jag ville jobba för att öka medvetenheten kring de här frågorna hos oss teknologer på skolan, säger Fanny Norlin, student i maskinteknik och en av hjärnorna bakom projektet.

Projektet ”Den reflekterande ingenjören” är ett samarbete mellan tekniska universitet i Sverige med syftet att integrera en miljöaspekt i den tekniska utbildningen. Genom att bjuda in kända namn inom området hoppas man kunna locka en stor grupp studenter, förra året besökte över 1000 elever föreläsningarna vid Chalmers i Göteborg.

I december förra året blåste Fanny liv i en utdöende miljöförening vid LTH. Man bytte namn till Lund Sustainable Engineers och genomslaget blev stort.

– Jag är imponerad över hur engagerade folk har varit, redan på första mötet i januari kom över 50 personer.

Sedan Fanny satte upp de första lapparna på anslagstavlan i höstas har det gått fort och inom föreningen startades snabbt mindre fokusgrupper.

– Ingenjörer är framtidens samhällsbyggare och om vi som förening lyckas påverka de studenter som pluggar här idag så kommer detta synas när de kommer ut i arbetslivet. Det är mycket möjligt att studenter som går på LTH idag kommer att vara VD:ar för Sveriges största företag i framtiden.

Fanny säger att det är viktigt att alla studenter tar ansvar för att belysa miljövinkeln i undervisningen.

– En så enkel sak som att räcka upp handen och ställa en fråga ur miljöperspektiv kan få lärarna att förstå att detta är en vinkel som inte får glömmas bort.

Innan Carl Schlyter flög vidare till Bryssel hann han avhandla allt från tillväxtkurvor till sitt eget, ringa, bilanvändande.

– Idag var det bara en tjuvstart, den nationella kick-off:en är den 28:e mars, då kommer Katarina Pellin som är Malmös miljödirektör hit, säger Fanny Norlin.

Text: Sonia Ericstam