Internationella studenter står för hälften av fusket på Lunds universitet. Samtidigt utgör de endast åtta procent av antalet studerande. Orsaken som lyfts fram är att vissa har stora språkproblem.
– Det är något som är fel någonstans. Nästan alla som kommer hit är väldigt ambitiösa, men vissa av dem har inte tillräckligt bra engelska, säger Simon Niklasson, studentrepresentant i disciplinnämnden.
Lundagård har gått igenom samtliga ärenden som inkommit till disciplinnämnden under åren 2010 och 2011. Trenden är tydlig. Internationella studenter är överrepresenterade i fuskstatistiken. De både anmäls i högre utsträckning till nämnden, och väl där döms de oftare till straff än svenska studenter.
Det stora flertalet av de internationella studenterna har tillräckligt bra engelska för att klara studier på avancerad nivå utan några svårigheter. Men i de fall som kommer till disciplinnämnden upplevs ofta engelskan som ett problem.
Vilseledande plagiering vanligast
Disciplinnämnden behandlar främst två typer av ärenden. Det ena är studenter som anklagas för att ha fuskat vid en salstenta. Det andra, som är mycket vanligare, är att en student har skickat in en inlämningsuppgift som har för stora likheter med en text som redan finns. På akademiskt språk kallas det för vilseledande plagiering.
Sedan Lunds universitet 2008 började med Urkund, ett system för att kontrollera att ingen lämnar in material som redan har författats av andra, har antalet fall som anmäls till disciplinnämnden ökat för varje år. Det är redan känt.
Frågan är varför internationella studenter är överrepresenterade i statistiken.
– Jag tror ofta det handlar om språkproblem. Det händer ofta att en student från utlandet som är anklagad för fusk, inte klarar av att försvara sig på engelska inför oss. Och om det är svårt att föra en konversation för någon, måste det också vara svårt att klara av grupparbeten och skriva avancerad engelska i stor omfattning, säger Simon Niklasson, studentrepresentant i disciplinnämnden.
Förklaringen går igen när Lundagård hör sig för med röster som är insatta i frågan.
– När internationella studenter anmäls till disciplinnämnden handlar det ofta om skriftliga arbeten där de skriver på ett språk de inte inte fullt ut behärskar nyanserna i. Det är svårare att skriva självständigt på ett andra- eller tredjespråk och även svårare att dölja avsiktlig plagiering, kommenterar Mattias Alveteg, pedagogisk konsult som ger en kurs i akademisk hederlighet vid Lunds universitet, i ett mail.
Internationella studenter måste klara ett standardiserat språktest i engelska innan de blir antagna till Lunds universitet. De prov som används är antingen TOEFL eller IELTS och har hittills ansetts vara en garanti för att studenten ska kunna klara studier på avancerad nivå.
– Det har visat sig att de tester som man låter internationella studenter ta i dag inte är riktigt tillförlitliga, säger rektor Per Eriksson som också är ordförande i disciplinnämnden.
– I stället har en del internationella universitet börjat med att erbjuda en förberedande kurs som ska försäkra om att studenterna får de nödvändiga kunskaperna i engelska. Det är något vi också har börjat titta närmare på, säger Per Eriksson.
Kulturella orsaker kan väga in
I de anklagades förklaringar som framkommer i nämnden är det flera som vittnar om att det inte har hört talas om vilseledande plagiering innan de kom till Lund. Vissa är chockade över anklagelserna och uttrycker att de är vana vid ett annat sätt att studera.
– I en del kulturer är det ofta väldigt stora klassrum, med flera hundra studenter och endast en lärare. Där finns inte möjligheten att ställa frågor om du är osäker på vad som gäller. Och det ställer andra krav på studenterna. I vissa akademiska miljöer kan det vara okej att citera och referera på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid europeiska lärosäten, säger Daniel Gunnarsson, koordinater för alla masterprogram.
Universitetet har utbildningsansvar
Lunds universitet ska kontinuerligt upplysa om vikten av att referera och citera på rätt sätt. I ärendena som har behandlats i nämnden händer det att studenten inte anser sig ha blivit underrättade om vad som gäller angående vilseledande plagiering.
Vid Lundagårds granskning av ärendena har information ofta givits någonstans i kontakten med studenten. Men ibland hävdar studenter att det skedde alldeles i början av terminsstarten. En tid då mycket händer på en gång. Det ska ordnas bostad, kurslitteratur och nya vänner. Allt i ett främmande land.
– Det är inte schyst mot universitet, eller mot klasskamraterna och det är definitivt inte schyst mot studenten som först blir antagen och som sedan snabbt slängs in i studielivet för prestera på en hög nivå, säger Simon Niklasson.
– Sedan jag har suttit med i disciplinnämnden har jag fått se områden av universitetet där kugghjulen inte rullar helt friktionsfritt.
Fotnot: Sedan artikeln trycktes i Lundagård har Ladok presenterat nya siffror. De siffror som presenterades i ursprungsartikeln baserar sig på hur många studenter som varit registrerade vid ett specifikt tillfälle 2012. Det totala antalet studenter som varit registrerade på Lunds universitet 2011 är 46934 studenter. Av dessa har 6019 utgjorts av av internationella studenter. Räknar man på detta sätt utgör de internationella studenterna 12,8 av det samlade antalet. Källa: Ladok 26/4 2012.