Radio AF:s stöd från Folkuniversitetet kan vara hotat. Det är effekten av att kulturnämnden valt att skära i stödet till studieförbunden. På sikt kan stora delar av AF:s verksamhet drabbas av nedskärningar.
Det var i april som kulturnämnden bestämde sig för att skära ned på stödet till studieförbunden. Detta kan drabba AF eftersom föreningen har ett tätt samarbete med Folkuniversitet som är ett av de största studieförbunden.
Av alla utskott drar Radio AF in mest stöd till AF. Varje år får utskottet 230 000 kronor från Folkuniversitetet. Stödet går främst till att betala för sändningarna. Ju fler timmar i etern som sänds, desto mer kostar det.
– Om vi inte får behålla stödet kan det gå så långt som att vi får minska vår sändningstid. Sändningarna är vår kärnverksamhet som allt annat vi gör bottnar i, säger Aron Klingberg, stationschef på Radio AF.
En annan del av radions verksamhet består i att hålla i studiecirklar och olika kulturarrangemang.
– Det skulle vara extremt tråkigt om denna typ av gräsrotskultur skulle försvinna. Studiecirklarna ger en möjlighet att testa sina vingar inom något som man är nyfiken på, säger Aron Klingberg.
På kort sikt är det ingen akut kris för AF. Verksamheten under resten av året har kvar stödet från Folkuniversitetet. Men det är utvecklingen på sikt som AF är orolig över. Kommunen har gett indikationer på att ytterligare besparingar framöver kan vara aktuella.
– Vi är bekymrade över vilka signaler det skickar ut om Lunds kommun inte tycker att verksamheten i studieförbunden är viktig. Risken finns att Region Skåne också minskar på sitt stöd, säger Oskar Lundberg, programchef på AF.
AF vill ännu inte säga vilken del av verksamheten som hade fått mindre medel om det skulle bli aktuellt. Men det är uppenbart att ett minskat stöd till Radio AF hade inneburit ett slag mot hela AF.
– Hade radion förlorat sitt stöd hade det varit förödande. Men vi vill ju att Radio AF ska sända så mycket som möjligt och det hade funnits sätt att lösa det på, säger Julia Henriksson och fortsätter:
– AF har samma budget, vi nollbudgeterar ihop, vissa utskott går minus och andra går plus och sen kvittas det mot varandra. Och det kan bli så att vi fördelar smällen över hela verksamheten för att vi anser att radion är så viktig för hela AF.
Vill det sig riktigt illa kan studieförbunden välja att flytta stora delar av sin verksamhet ut ur staden.
– Det är svårt att vara kvar i en stad som inte tycker att vår verksamhet är viktig. Det finns andra kommuner som kan bli mer intressanta för oss att satsa i om det ska sparas mer, säger Charlotte Johansson, utbildningsadministratör på Folkuniversitet.
Vilka då?
– Bland annat har Burlöv och Malmö visat att de fortsätter ge gott stöd till folkbildningsverksamheten.