Ibland kan en enkel webbsökning räcka, ibland räcker det inte att ens följa alla riktlinjer. Bostadsbedragarna lockar än en gång de nya studenterna.
Bostadsbedragare finns även detta år bland de bostadslösa. Under sommaren har två fall kommit andrahandsförmedlingen Bopoolen till kännedom.
– Det är svårt att komma åt dem emellanåt, säger projektledaren Peter Fransson på Bopoolen.nu.
– Men ofta skriver de identiska annonser där de endast byter ut namnet på staden. Som tur väl är räcker det därför med en webbsökning för att finna dessa.
Kontaktas av bedragarna
Den kårägda andrahandsförmedlingen av bostäder kontrollerar alla finnes-annonser som läggs upp på sajten. De som oftast blir kontaktade av bedragare är istället personer som lägger upp sökes-annonser.
– Det kan vi inte kontrollera på samma sätt, säger Peter Fransson.
Men för andra räcker det inte att ens genomföra de kontroller som rekommenderas. Under förra året råkade exempelvis 17 olika personer ut för en och samma bedragare på sajten Blocket.
– Jag tycker att vi följde alla uppmaningar som man kan göra, säger Rachelle Lacharité, som var en av de drabbade personerna.
Bedragaren lyckades lura personerna på i snitt 24 000 kronor i deposition och förhandshyror till en lägenhet i Malmö, som senare visade sig tillhöra hans ex-flickvän.
Rachelle Lacharité, som numera arbetar som Akademiska föreningens kommunikationschef, säger att det dock är bra att de har lagt ner all tid på säkerhetsåtgärderna.
– Vi är i en mycket bättre position nu i rättegången.
”Det är en svår situation”
Den 29 oktober börjar rättegången, dit de 17 drabbade är kallade.
– Det är en svår situation som många studenter, speciellt internationella, hamnar i när de kommer hit, säger Rachelle Lacharité och fortsätter:
– Det är väldigt sällan värt risken att betala i förhand, och det finns nästan alltid hjälp att få genom att kontakta bland annat studieadministratörer.