I USA ska nya regler reda ut en stor fuskskandal och i Frankrike gör bostadsbristen studenterna till lovliga byten för bedrägliga mäklare. Det och mycket mer i veckans internationella utblick.
”Honour code” ska hindra studentfusk på Harvard
Efter att ha funnit att 125 av universitetets studenter samarbetade på en hemtentamen vill nu ledningen vid Harvard universitetet skapa en ”honour code” för att undvika att sådant händer i framtiden, skriver Times Higher Education. Kritiker hävdar att många studenter tyvärr är mer angelägna att klara kursen än att lära sig något och att det är svårt att tänka sig hur en ”honour code” ska kunna ändra på ett sådant djupare problem.
Ryktet värderas högst
Ny studie visar på gammalt mönster i England. När brittiska studenter väljer högskola gör de det i första hand efter högskolans rykte, snarare än efter kvaliteten på undervisningen eller vad den kostar, skriver the Guardian. Föreställningen att studenterna skulle ha ändrat beteende och välja institutioner utefter faktorer som universiteten kan kontrollera – som till exempel avgiften – är därför tveksam enligt en studie vid Edinburgh universitetet.
Det saknas studentbostäder i Frankrike
Trots löften från den franska staten om ett utökande av antalet studentboenden står nästan hälften, en miljon, av alla Frankrikes studenter utan möjlighet till studentbostad. Många studenter tvingas därför ut på den privata marknaden där de inte sällan blir lätta byten för bedrägliga mäklare, skriver University World News.
Mongoliet följer global avgiftstrend
Den flitige läsaren av Lundagårds internationella utblick är bekant med att universitetens avgifter just nu höjs på ett antal platser i världen. Nu följer även Mongoliet denna trend. Landets största universitet lägger fram förslag på höjda studieavgifter på allt ifrån 15- till 60-procent, skriver UB Post.