Universitetsbiblioteket fick 1121 träffar i sitt porrfiltret under testperioden förra hösten. Men trots omfattningen och en efterfrågan från biblioteket, valde universitetet att lägga ner planerna på att införa filtret över hela campus.
Förra året fick universitetsbiblioteket flera klagomål från upprörda besökare som tyckte att det var obehagligt att andra besökare använde universitetsbibliotekets datorer till att surfa på ”olämpliga sidor”.
I början av höstterminen 2011 införde biblioteket ett filter mot pornografiskt innehåll under en testperiod. Under den 16 dagar långa testperioden blev resultatet 1121 nekade sökningar. Men för att fortsätta ha kvar filtret behövdes mer pengar. Biblioteksledningen vände sig därför till den centrala förvaltningen.
– Vi ville ha kvar filtret permanent här på UB, men vi kom fram till att det skulle bli för dyrt. Dessutom misstänkte vi att de personer som stoppades av filtret bara skulle kunna gå någon annanstans inom universitetets område. Så vi föreslog att universitetet skulle införa det centralt,säger Annika Rodman på UB, som var avdelningschef när porrfiltret var aktivt.
Men i den gemensamma förvaltningen var intresset svalt. Där bestämdes istället att varje enhet skulle ta hand om sådana frågor själva, säger förvaltningschefen Susanne Kristensson.
– Frågan var uppe under våren på Universitetsförvaltningens gemensamma ledningsgrupp som består av sektions- och kanslichefer. Slutsatsen där var att det inte fanns något intresse av att införskaffa en gemensamt system för detta, svarar Susanne Kristensson via mejl.
Kristian Knutsson, som är lånechef på UB och ofta själv rör sig bland datorerna, menar att den här typen av beteende påträffades långt innan datorns genombrott.
– Det här är ju inget nytt problem på biblioteken, utan har funnits i olika former genom alla tider.
Har det då varit några fler klagomål efter förra året?
– Nej, vi har faktiskt knappt fått ett enda klagomålsedan förra hösten, säger Kristian Knutsson
Förra året var det ett omfattande problem, hur kan det komma sig att det försvunnit?
– Vi vet inte om det var filtret som fungerade avskräckande, men det kan ju ha varit så. Det har troligtvis bara rört sig om ett fåtal individer och det kan mycket väl ha varit nog för dem att bli stoppade av ett antal nekade sökningar, säger Annika Rodman.
Fakta
[checklist]
Läs tidigare rapportering
[/checklist]
Enkät:
Har du märkt av ”olämpligt surfande” i din närhet när du har pluggat på UB?
”Nej, usch! Det har jag inte varit med om!”
Josefine Waldenström(t.h), Medie- & kommunikationsvetenskap
”Jag har pluggat väldigt mycket på UB, men har aldrig märkt av något sådant.” Alexandra Hagemann(t.v), Medie- & kommunikationsvetenskap/Psykologi
Nej, det vore inte så mysigt. Skulle nog bli lite stelt faktiskt. Jag skulle definitivt störa mig på det!
– John Bertholdsson, Strategisk kommunikation
Jag skulle också störa mig på det. Man skulle ju verkligen inte vilja råka hamna bredvid en mystisk man i trenchcoat som sysslar med sådant.
– Joel Wennerholm, Freds- och konfliktvetenskap