I och med första advent går det utan tvekan att hävda att pepparkakssäsongen dragit igång på allvar. Lundagård samlade en studentpanel för att bedöma tre populära varianter av kakan som konsumerades i Sverige redan på 1300-talet.
Annas pepparkakor
Carl Bigsten, 22, pluggar till förskollärare:
Lite kartongsmak? Men stark och bestämd smak!
Oskar Melander, 20, studerar fotografi:
Det här är en riktig klassiker. Fin form och lagom sötma… tycker dock de blir lite tråkiga och enformiga i längden.
Marcus Svensson, 21, läser lingvistik:
Herregud! Ljuvliga pepparkakor. Doften känns som typ… morfars andedräkt vid julbordet i Göteborgs skärgård under min barndom. Knapriga som färsk snö, en smaksensation!
Ica:s pepparkakor
Oskar: Goda. Lite för söta och inte tillräckligt kryddiga skulle jag väl kunna invända. Å andra sidan har de fin färg och känns prisvärda.
Marcus: Lagom knapriga… helt okej mycket smak. Alldaglig doft. Rätt så torra.
Carl: Lite tråkiga. Känns som en gammal pepparkaka som man sett på en svartvit film eller så. Hade inte köpt de här!
Marcus: Ja, ärligt talat, de får mig att tänka på den där hemska jullåten med Just D… ”Jul igen”!
Göteborgs kex pepparkakor
Marcus: Det här känns dyrt! God och fyllig smak. Smaken vägrar liksom ge sig av, det kanske kommer förstöra mina smaklökar i slutändan?
Oskar: Riktigt riktigt bra, utan tvekan bäst i det här testet. Smakar exklusivt, gissar att det inte är de billigaste direkt.
Marcus: Jag tror den skulle passa bra till att dölja den vidriga smaken av nubbe.
Carl: Mycket god! Perfekt till glögg. De smakar som min farbrors pepparkakor. Kanske är det lite av nostalgiska skäl jag gillar den här sorten. Godast av de vi fått smaka på i varje fall!
Fakta
[checklist]
Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här
[/checklist]