Hur kan man gå från universitetet till drömjobbet? På tisdagsmorgonen samlades morgonpigga deltagare i Athen för att få karriärexperters tips.
Ett lugnt morgonsorl spreds i Athen när tisdagens debattfrukost gick av stapeln tillsammans med representater från arbetslivet och universitetet.
Så, vad behövs egentligen för att knyta arbetsgivare vid lillfingret? Hur får man det där drömjobbet?
”Lägg tydligt fokus på ditt personliga intresse”, verkade vara det enhälliga svaret.
– Du kommer göra vad du älskar, sa ekonomistudenten Joachim Jägerstedt Olsson, som från och med juni kommer vara Buisness Controller på H&M.
– Först ville jag bli lärare, men så blev det inte. Sedan entreprenör Nu försöker jag i stället göra vad jag trivs med för stunden.
Konceptet med Lundagårds frukostsamtal har successivt vuxit. Denna gång var det premiär med moderatorer från Lund Debate Society, som lotsade alla fram i de snåriga karriärskogarna. Trots sviktande ekonomisk utveckling i Europa och skenande arbetslöshet såg panelen ljust på svenska universitetsstudenters möjligheter på arbetsmarknaden.
– Det finns jobb där ute för alla, sa Anna Månsson, karriärcoach på ekonomihögskolan.
– Men bara 10-20 procent av de tjänster som är tillgängliga ligger ute. Inventera dina intressen och gör det du är bra på.
Enligt Månsson finns det inte någon perfekt ansökning, i stället måste man vara aktiv.
– Ring och prata med arbetsgivaren, fråga vad de vill ha och arbeta proaktivt. Det är alltid svårare att neka någon som de pratat med, än en i mängden av alla ansökande.
Emma Jungmark, evenemangschef hos Helsingborgs IF och tidigare ordförande för Lunds universitets studentkårer, höll med om att intresset måste vara vägledande i valet av yrke.
– Tänk inte bara på att din ansökan ska passa arbetsgivaren, arbetsgivaren ska också passa dig. Var dig själv och var kreativ, då kommer det att gå bra.
Nästa debattfrukost hålls den 2 maj.