Tumult utanför integrationsdebatt

- in Nyheter

Ett hundratal demonstranter samlades för att uttrycka sitt motstånd mot den debatt mellan partiledaren Jimmie Åkesson (SD) och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som arrangerades av Studentafton på Athen. Viss tumult uppstod mellan demonstranter och polis, men många deltagare valde också att delta i demonstrationen under lugnare former.

 

Skotten som fyras av i Lundagård under måndagskvällen är inte avsedda för promovering av doktorander. Den här gången är det knallskott som fyras av mot AF-borgens huvudingångar i syfte att störa den pågående debatten mellan integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och Sd-ledaren Jimmie Åkesson.

Det är omkring hundratjugo personer som deltar i demonstrationen utanför AF-borgen under ungefär en och en halv timmes tid. Deltagarna är samordnade av nätverket Lundabor mot rasism och bland dem finns representanter för ett flertal olika organisationer.

Ljudnivån blir hög när slagord skanderas. En del knuffar och slag måttas mot poliser.  Kravallstaket rivs också bort när några demonstranter gör sitt bästa för att ta sig in till Athen. Poliserna å sin sida tar fram sina batonger, polishundar tillkommer och allt fler poliser kallas in, munderade i sköldar och hjälmar.

Ett par av demonstranterna är Calle och Axel, som väljer att inte gå ut med sina efternamn. De anser inte att demonstrationens främsta syfte är att störa mötet.

– Nej, som jag ser det så är vi här för att protestera inte i första hand för att störa mötet. Jag ser den här debatten som en del i en lång historia där rasistisk kultur har spridits och legitimerats i studentikos miljö. Jag önskar att lundastudenterna kunde se att man här ger Jimmie Åkesson en plattform för att uttrycka sina åsikter och att det inte är första gången som man legitimerar rasistisk ideologi inom studentvärlden, säger Calle.

Axel håller med:

– Det är också konstigt att ställa Folkpartiet mot Sverigedemokraterna i en debatt, när även regeringen driver en delvis främlingsfientlig linje med initiativ som REVA. Man skulle önska att det togs in någon annan paneldeltagare som kunde ställa båda de andra till svars. Kontentan är väl att det här inte blir en debatt, utan en manifestation för två paneldeltagare som i allt essentiellt håller med varandra.

I utkanten av demonstrationens klunga står studenterna Henrik Jonsson och Ida Olsson som är medlemmar i Ung Vänster.

– Jag har kommit hit för att jag anser att Studentafton har bjudit in politiker som har rasistiska åsikter och då vill jag visa att jag inte ställer upp på deras rasistiska politik. Jag tycker också att det är olyckligt att den här debatten hålls i ett forum som ska verka för människors lika värde.

Ida Olsson vill framhålla att hon inte ställer sig bakom knallskottkastningen.

– Vi vill demonstrera med fredliga metoder och granatkastningen är olycklig eftersom den skapar en felaktig bild av vänsterorganisationer.

Martin Herou är polis och insatschef. När demonstrationen närmar sig sitt slut säger han sig vara nöjd med polisens insats.

– Demonstranternas mål var att komma in och störa mötet, därför var det motiverat att kalla in flera poliser. Det är klart att de ska få demonstrera. Men huvudsyftet för oss är att skydda mötesfriheten, inne som ute.

Strax innan det att debatten tar slut upplöses demonstrationen. Ingen demonstrant har blivit ivägburen. Utanför ingångarna står dock fortfarande ett trettiotal poliser uppställda. Där röda färgpatroner har kastats ser det ut som att AF-borgen har blivit stänkt av blod. Demonstranterna har gått, men ett av slagorden står kvar, manifesterat i färgen på väggarna: ”ni har blod på era händer”.

Under tisdagen publicerades ett referat från debatten – läs det här