Stil-konto, välkomstbrev och mentorsgrupp. Det fick islänningen Andri Snær Ólafsson innan han åkte till Lund på utbytestermin. På Arrival Day fick han veta att han inte var antagen till sina läkarstudier.
I över ett år hade läkarstudenten Andri Snær Ólafsson planerat att åka på utbytestermin till Lunds universitet. Han pluggar på Islands universitet och hans flickvän Ingrid Andersson läser i Lund. Tidigare i mars i år skickade han in en ansökan om utbytestermin och blev nominerad till att få åka. Han fick även en digital länk att fylla i för att vara säker på att komma in i systemet.
Under sommaren fick han sin Stil-identitet, hamnade i en internationell mentorsgrupp och blev antagen till en kurs i svenska för utbytesstudenter. Han packade sina resväskor fulla med medicinböcker och kläder och monterade ihop sin cykel innan han boardade flighten till Kastrup.
Fick sin studentidentitet
På distans hade han lyckats få tag på en lägenhet och betalt septemberhyran i förskott. Efter några lugna dagar på svensk mark kom kallduschen på Arrival Day – han var inte antagen.
– Jag hade ju fått studentidentiteten och Lunds universitet hade ju inte heller skickat något till mig som skulle kunna tolkas som avslag, så därför trodde jag att jag hade blivit antagen, säger Andri Snær Ólafsson.
På Arrival Day fick Andri Snær Ólafsson reda på att hans internationella koordinator på Islands universitet skickat nomineringen till fel internationell koordinator på Lunds universitet.
– En läkarstudent kan inte åka på utbyte med samarbetsavtalet Nordplus. En nominering måste skickas direkt till medicinska fakulteten i så fall, vilket jag påtalade för min isländska kollega, säger Kieve Saling, internationell studentkoordinator på sektionen för externa relationer vid Lunds universitet och den som först tog emot Andri Snær Ólafssons nominering.
– Han måste bli nominerad av universitetet och sedan skicka nomineringshandlingarna både fysiskt och digitalt. Vi fick bara in den digitala ansökan och fick därför avslå, säger Kieve Saling.
Koordinatorn jobbar inte kvar
Enligt Andri Snær Ólafsson sa hans isländska koordinator ingenting om att han inte hade blivit antagen till sina läkarstudier. I dag jobbar inte koordinatorn kvar på kontoret för internationella relationer på Islands universitet.
– Vår förre anställde gjorde ett misstag. Han nominerade studenten som vanligt men fick inget svar från Lunds universitet om att det inte gått igenom och glömde kontrollera detta. Därför lät han studenten skicka in sin ansökan, skriver Friðrika Harðardóttir, chef för internationella kontoret på Islands universitet, i ett mejl.
Hon menar att Lunds universitet gett missledande information då något formellt avlagsbesked inte kommit. Både koordinatorn och Andri Snær Ólafsson har trott att han blivit antagen eftersom studentidentiteten skickats ut. Men nu ska det vidtas åtgärder på Islands universitet.
– Vi ska se över våra rutiner och följa de riktlinjer vi bestämt. Jag har aldrig hört talas om något liknande fall på universitetet förut, säger Harpa Sif Arnarsdóttir, projektledare på internationella kontoret.
Ska han få någon kompensation?
– Inte i nuläget, men vi ska låta universitetsjuristen utreda ifall vi ska vidta några sådana åtgärder, säger Harpa Sif Arnarsdóttir.
Erbjuden att bli forskarassistent
Efter Arrival Day blev Andri Snær Ólafsson hänvisad till koordinatorn på medicinska fakulteten i Lund. Hon beklagade att han inte blivit antagen, men erbjöd istället en forskarassistent på fakulteten. Men det var inte aktuellt.
– Jag är tacksam för att jag blev erbjuden ett alternativ i Lund, men det var inte det jag kom till Lund för, säger han.
Kommer du söka till Lund igen?
– Nej, inte efter vad jag gått igenom. Det kändes som att koordinatorerna bara fokuserade på problemet och inte på en lösning när jag var där.
Andri Snær Ólafsson fick packa resväskorna och resa hem till Island. Universitet erbjöd honom en plats på sjunde terminen på läkarlinjen. Senaste veckan har han fått kämpa för att komma i kapp eftersom terminen redan börjat på Island.
– Jag och min flickvän har varit tillsammans på distans tidigare, men vi hade sett fram emot att få bo i samma stad. Det är mer än en besvikelse att drömmen om miljöombyte, nytt universitet och spännande äventyr också är borta.