Fyra av tio forskare vid Lunds universitet saknar fast anställning. Något som påverkar kvaliteten på både forskning och undervisning negativt, enligt en rapport från Sveriges universitetslärarförbund, Sulf.
Andelen tidsbegränsade anställningar vid Lunds universitet ligger något över genomsnittet för Sveriges högre lärosäten, där andelen visstidsanställningar uppgår till cirka 30 procent.
– Från centralt håll på Lunds universitet vill man minska visstidsanställningarna, men verkligheten ute på fakulteterna ser ofta helt annorlunda ut, säger Johan Dietsch, facklig förtroendeman och vice ordförande för Sveriges universitetslärarförbunds (SULF) lokalavdelning i Lund.
Ogrundad rädsla
Andelen tidsbegränsat anställda bland forskande och undervisande personal på landets högskolor och universitet är mer än tre gånger så hög jämfört med arbetsmarknaden i stort. Enligt Johan Dietsch har universitetet en ogrundad rädsla för fasta anställningar.
– De försöker undvika att göra framtidsprognoser, trots att verksamheten inte genomgår några gigantiska fluktuationer. Antalet ansökningar till olika program och kurser kan naturligtvis variera, men det är ju inte så att man riskerar att behöva stänga till exempel Juridicum, säger han.
Medveten förhalning
Johan Dietsch menar att Lunds universitet väljer att undvika fastanställningar just eftersom de kan. Han berättar att under de senaste två veckorna har ett tiotal personer blivit omplacerade eller fått avsluta sina anställningar mindre än en vecka innan universitetet varit tvingat att fastanställa enligt Lagen om anställningsskydd (LAS).
– Man skriver medvetet anställningskontrakt som avslutas innan lagstiftningen träder i kraft.
Har antalet tidsbegränsade anställningar ökat under de senaste åren?
– Jag kan med säkerhet säga att de inte har minskat. Men det är problematiskt att göra jämförelser över längre tidsperioder. Konkurrensen på Lunds universitet idag är högre än någonsin. Det krävs att man är extremt övermeriterad för att få en fast tjänst.
Påverkar kvalitén
SULF:s rapport lyfter fram flera olika nackdelar med de tidsbegränsade anställningarna. Visstidsanställd personal visar lägre känslomässigt engagemang för organisationen de arbetar inom jämfört med fast anställda. Om flera tidsbegränsade anställningar staplas ovanpå varandra påverkas individens hälsa och kvaliteten i arbetet.
– Hungriga vargar jagar inte bäst, säger Johan Dietsch.
En annan konsekvens av anställningsotrygghet är enligt rapporten att de som har möjlighet helt enkelt byter jobb. Johan Dietsch menar att vissa väljer att söka sig till näringslivet när inte universitet kan erbjuda anställningstrygghet.
– På sikt kan det leda till att duktiga medarbetare väljer att lämna universitetet, säger han.
Framgång i kollektivavtal
Tillsammans med de andra förbunden inom Sveriges akademikers centralorganisation (SACO) arbetar SULF med att upplysa universitetsledningen varje gång en fakultet missbrukar sina rättigheter gentemot en anställd. Johan Dietsch betonar att lagstiftningen säger att normen ska vara en tillsvidareanställning. Nyligen har man dock haft vissa framgångar i förhandlingarna med universitetet. Under sommaren slöts ett kollektivavtal med universitetet som innebär att biträdande universitetslektorer har rätt att prövas efter 4 års meriteringsanställning. Om de uppfyller kraven för att bli universitetslektor omvandlas tjänsten till en fast anställning.
– Men mycket arbete återstår innan andelen visstidsanställningar ens är på samma nivå som resten av arbetsmarknaden, säger Johan Dietsch.
Text: Julius Viktorsson
Läs uppföljningsartikel där universitetet svarar på kritiken imorgon på lundagard.se