Lunds universitets rykte har dalat. Times Higher Education rankar inte längre universitet som ett av de hundra bästa i världen.
Undersökningen baserar sig på 10 000 skriftliga svar från studenter, journalister och företagsledare. Rankingen bedömer alltså universitetens rykte och är bara en del av den totala rankinglistan som tidningen Times släpper i oktober.
– Det känns skittråkigt, men vi är inte helt bedrövade, säger Margareta Nordstrand som är sektionschef vid sektionen Externa relationer vid Lunds universitet.
Ranking betyder mycket
Hon framför flera kritiska synpunkter mot rankingsystemet.
– Man måste ta det med en nypa salt. 10 000 personer ska ta ställning till cirka 20 000 universitet. Själva upplägget är ganska orimligt, säger hon.
Rankingen har dock stor betydelse för universitetet. Alltifrån rekrytering av personal till utbytesavtal med andra universitet påverkas. Men den lägre placeringen får störst konsekvenser för studenterna.
– Våra studenter vill ha en examen från ett topprankat universitet och då måste vi lyckas behålla vår topp-100-placering.
Statistiken utvärderas
Margareta Nordstrand förklarar att universitet aktivt arbetar mot att placera sig högre på olika rankinglistor. Genom att hela tiden utvärdera vilken statistik som skickas in till undersökningarna gör universitetsledningen allt för att få en så hög placering som möjligt.
– Times rankinglista har betydelse för oss vare sig vi vill det eller ej.
Vad måste Lunds universitet göra för att klättra tillbaka i rankingen?
– En nobelpristagare hade inte suttit fel, säger Margareta Nordstrand.