Traditionen bjuder att studenter ska supa. Men det finns motkrafter. Lundagård
var på kurs i “ansvarsfull alkoholhantering” och lärde sig räkna ut
promillehalten och varför fulla studenter inte ska få köpa mer öl.
I höstas tog lundastudenternas tre främsta organ över initiativet för den
alkoholutbildning som Studenthälsan håller. Då började det att hända saker.
Deltagarantalet exploderade – från 40 till 150.
– Jag antar att utbildningen känns mer angelägen nu när vi studenter anordnar
den, säger ordförande för LUS, Lunds Universitets Studentkårer, Carin Brenner.
I dagsläget är alkoholen en naturlig, och i vissa fall en central del i
verksamhet för studenter. Punch till ärtsoppan, fördrinkar och öl som
törstsläckare på dansgolvet är mer eller mindre självklart. Hela 20 procent av
nationernas verksamhet har inslag av alkohol.
Länge har en policy för utskänkningen helt saknats, eller inte efterföljts av
varken studentkårerna eller Akademiska Föreningens utskott och nationerna.
– Vi har sett att ansvariga för utskänkningen i vissa fall själva varit fullast,
säger Richard Wastenson, läkare och studentpsykiatriker på Studenthälsan.
FENOMENET ÄR ÄVEN bekant för Dag Oredsson som är ordförande för
Kuratorskollegiet, nationernas samarbetsorgan.
– Det har varit luddiga regler kring vem det egentligen är som har ansvar för
utskänkningen. Och det är egentligen ingen som vill ha det så, säger han.
Utbildningen ska förändra studenternas inställning till alkohol, och öka
medvetenheten hos de som jobbar i baren.
– Eftersom vi själva står för alkholserveringen har vi ett stort ansvar. Och vi
måste öka mångfalden. Att avstå från alkohol, eller att dricka mindre, måste
också vara accepterat, säger Carin Brenner.
Bara genom att servera alkoholfria drinkalternativ, inte bara mjölk eller
apelsinjuice, ökar man acceptansen för de som inte vill dricka alkohol, tror
hon.
UNDER KURSEN DELTOG bland annat alkolholforskaren Kent Johansson. Under en av
hans övningar skulle deltagarna själva räkna ut hur hög promillehalt alkohol de
hade i blodet under den senaste festkvällen. Ett sus hördes i lokalen när de
insåg hur högt värdet var. Många hamnade på över en promille.
– Det är då de oförutsägbara sakerna händer. Det är då cykeln får ett eget liv,
och det är även då som 50 procent av alla alkoholrelaterade skador inträffar, sa
Kent Johansson, och betonade att 60 personer dör varje år av överkonsumtion av
alkohol.
– Det handlar om att få studenterna att själva förstå vilka konsekvenser
alkoholen för med sig. Det skulle aldrig gå om någon stod där framme med en
pekpinne och uppmanade till absolutism, säger Beatrice Söderberg, som var med
och förändrade kursen i höstas.
MED PÅ KURSEN VAR även bland andra Eva Gummesson, en sjuksköterska som har många
års erfarenhet av utbildning av barpersonal.
– En bartender har ansvar för sina kunder och får neka sina kunder alkohol om de
är för fulla, menade hon.
UNDER KURSEN LÄMNADES också tips på hur man enkelt kan minska fyllan under en
pubkväll. Billig och lättillgänglig mat, vatten på ett bord ute i salen, eller
subventioner på drycker med lägre alkoholhalt, var några exempel.
– Nationerna har ett ansvar och en möjlighet att påverka vad gästerna
konsumerar. Serveras bara starksprit är det inte konstigt att det blir
okontrollerad fylla, säger Dag Oredsson.
Bland en av de 150 deltagande studenterna fanns Tom Höglund som är barchef på
Malmö nation.
– Det var en bra kurs. Det är viktigt att man som ansvarig vet om alkoholens
konsekvenser och vilket ansvar man har och vilka situationer man kan ställas
inför, säger han.